Rodzinny dom w Starej Wsi pod Warszawą. Właściciele marzyli o takim wnętrzu

Dom zbudowany został w Starej Wsi nieopodal Warszawy. Właścicielom zależało, aby każdy członek rodziny miał wygodną i funkcjonalną przestrzeń, z której będzie korzystać. Architektki z Decoroom wykorzystało liczne przeszklenia, tworząc jasną i czytelną przestrzeń. Całość ocieplają przytulne dodatki i pomysłowe detale.

Dom w Starej Wsi wypełniają światło, łagodne barwy, a także wyraziste i odważne akcenty. Elementem, który nadaje ton jasnej kuchni jest lastryko – gres Stracciatella, który powtarza się również w innych pomieszczeniach. Kuchnię połączono z przestronnym salonem – dzięki temu udało się stworzyć komfortową przestrzeń wspólną. Jej centralnym punktem jest kanapa w skandynawskim stylu. Przy kuchni wydzielono część jadalną z dużym drewnianym stołem.

Przytulny charakter wspólnej przestrzeni na parterze podkreśla gres drewnopodobny w odcieniu Tramonto Beige marki Cerrad, który ułożono w jodełkę. Inwestorzy zdecydowali się na ten materiał ze względów praktycznych – salon posiada wyjście na ogród i istotną kwestią było to, aby podłoga była jak najbardziej odporna na zarysowania. Oczywiście we wnętrzu nie mogło zabraknąć kominka. Stylistyczną kropką nad „i” jest tapicerka i tekstylia w ciepłych, żywych kolorach. W całym domu zastosowano minimalistyczne drzwi marki Porta, które doskonale wpisują się w stylistykę wnętrz. Żywą, a zarazem dość odważną kolorystykę zastosowano także w pomieszczeniu WC na partnerze. Króluje w nim lastryko i różowe płytki ścienne z dodatkiem bieli, która w tym przypadku, uspokaja i wycisza całe wnętrze.

Klienci to para niezwykle aktywnych osób. Mając wiele obowiązków, każde z nich potrzebuje nieograniczonego dostępu do własnej, osobistej przestrzeni. W domu, na piętrze, znajdują się więc dwie łazienki ze strefami WC. W pierwszej – dla klientki – zastosowano energetyczne, a zarazem kojące połączenie odcieni szarości i różu. Klientce zależało na tym, aby w jej łazience znalazło się wystarczająco dużo miejsca do przechowywania. Z tego powodu całą zabudowę ściany utrzymano w jednym, różowym kolorze, który koresponduje z linią różowych matowych płytek gresowych marki Tubądzin w odcieniu Cielo e Terra Polvere (kolekcję zaprojektowała Dorota Koziara, nasz wywiad z nią znajdziecie klikając TUTAJ). Dzięki temu zabudowa sprawia wrażenie jednolitej ściany i nie przytłacza swoim wyglądem. Łazienka posiada wolnostojącą wannę, bidet podwieszany, WC i umywalkę nablatową – wszystkie elementy marki Roca. Bidet i miskę WC zamontowano na stelażu Grohe 4w1 Rapid.


Drugą łazienkę utrzymano w szarej tonacji. Oprócz umywalki i strefy WC, zgodnie z życzeniem klienta łazienkę wyposażono w kabinę prysznicową. Toaleta znajduje się też na parterze i to wnętrze jest zdecydowanie bardziej odważne (zdjęcie powyżej). Wyrazisty efekt udało się osiągnąć dzięki wyłożeniu podłogi płytkami lastryko. Szare i różowe płytki ścienne z dodatkiem bieli, nieco tonują charakter wnętrza.

Gabinet jako komfortowe miejsce do pracy zdalnej utrzymano w bardzo klasycznej stylistyce za sprawą jasnych, stonowanych i neutralnych barw, drewnianej podłogi oraz sztukateriom. To właśnie na tych ostatnich inwestorce zależało w szczególności – stanowią idealne, eleganckie tło do spotkań online.

Nie zapomniano też o najmłodszym domowniku. Pokój dziecięcy jest jasny i przytulny, a zarazem na tyle duży, aby dziecko miało w nim wystarczająco dużo miejsca na zabawę. W pokoju nie zabrakło nawet kącika z prawdziwym indiańskim namiotem! W sumie powierzchnia domu wynosi 115 m kw.

• Projekt wnętrza: Angelika Front, architekt wnętrz Decoroom
• Projekt kuchni: Katarzyna Fotek, architekt wnętrz Decoroom Kitchen
• Stylizacja: Aleksandra Tefelska
• Zdjęcia: Łukasz Zandecki

źródło: Decoroom

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Wnętrza | Ciekawostki | Łazienka | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły