Budynek znajduje się przy ul. Rawickiej w Poznaniu. Architekci z pracowni Front Architects zaprojektowali jego nową część. Gmach powiększył się o nowoczesną salę gimnastyczną.

W 2014 roku Szkoła Podstawowa nr 4 zorganizowała konkurs na wykonanie koncepcji rozbudowy o salę gimnastyczną. W jego wyniku, zlecenie na dokumentację budowlaną wygrała pracownia Front Architects. Rozbudowa szkoły o salę gimnastyczną jest I etapem zamierzenia inwestycyjnego. W II etapie, przewidzianym na rok 2019, zostanie wykonany remont elewacji budynku istniejącego wraz z nową kolorystyka.
Zrealizowana część to sala gimnastyczną wraz z zapleczem sanitarnym i szatniami, łącznik komunikacyjny oraz biblioteka (nad częścią sanitarną) oraz pomieszczenia techniczne.

Założenie koncepcyjne polegało na takiej rozbudowie, aby nie naruszyć istniejących boisk i placu zabaw od strony południowej i jednocześnie zapewnić odpowiednie warunki oświetleniowe salom lekcyjnym, stołówce oraz projektowanej sali gimnastycznej. W sposób oczywisty powstaje więc wewnętrzny dziedziniec, na tyle szeroki, aby spełnić powyższe wymagania. Architektura zasadniczej nowej bryły nawiązuje swoją prostotą do istniejącego gmachu szkoły, wybudowanego w stylu modernizmu powojennego. Projektowane fasady nie konkurują z tą estetyką, lecz harmonizują z nią. Między innymi z tych względów (również ekonomicznych) przyjęto rozwiązanie łączenia tynków cienkowarstwowych (imitujących płyty cementowe) oraz dekoracyjnych płyt kompaktowych HPL, imitujących drewniany (wizualne ocieplenie) fornir.

Konstrukcję obiektu zaprojektowano w konstrukcji mieszanej: szkieletowej i murowej. Dach płaski (spadki ukryte za attyką) oparty jest na kratownicach stalowych. Wszystkie projektowane pomieszczenia są wentylowane mechanicznie. W tym celu wydzielono odrębne pomieszczenie na centralę, dzięki czemu udało się uniknąć niepotrzebnego oszpecenia dachu, czy perforacji jego poszycia. W konsekwencji powstaje prosta forma, w której konstrukcja i wszelkie instalacje podporządkowane są praktyczności, funkcjonalności i czystej estetyce.

zdjęcia: Tomasz Hejna LAGOMphoto