Kolorowy plac zabaw w Poznaniu powstał w ramach budowy osiedla mieszkaniowego w Poznaniu. Jego projekt przygotowali architekci z biura Insomia.

Plac zabaw powstał w ramach budowy Osiedla Botaniczna. Architekci nie chcieli ograniczać się do tworzenia wydzielonego terenu, ale podzielili przestrzeń do zabawy na kilka mniejszych części. Pierwsza to część główna, wyróżnia ją niebieski kolor. Znajdują się tam trampoliny, bryła do wspinaczki, drabinki i tak zwany głuchy telefon, czyli kilka rurek zakończonych słuchawkami, przez które można rozmawiać. Prócz głównej przestrzeni zbudowano cztery, kolorowe boxy.

Box fioletowy wyposażono w zjeżdżalnie i „trybuny”, z których rodzice mogą obserwować swoje pociechy. Kolorem pomarańczowym oznaczono strefę przygotowaną do organizowania zawodów w koszykówkę, kolorem różowym wyróżniono strefę z uchwytami do ćwiczenia wspinaczki. Największą ciekawostką jest box żółty – ze stolikami i taboretami z przodu oraz pustą przestrzenią w głębi. To miejsce, w którym rodzą się najlepsze pomysły. Właśnie tutaj dzieci mogą dać upust swojej wyobraźni wchodząc do maszynowni Titanica, albo biegając między wyimaginowanymi ulami. Ogranicza ich tylko wyobraźnia.

Plac zabaw otwarty jest dla wszystkich mieszkańców, jednak znajduje się na terenie prywatnym, który należy do wspólnoty mieszkaniowej. Warto o tym pamiętać odwiedzając gościnnie plac.

Zobacz także: Mieszkanie | Architektura | Osiedle | Urbanistyka | Ciekawostki 

Nietypowe kolorowe boxy to pomysł architektów z biura Insomia, którzy chcieli, aby plac zabaw wizualnie nawiązywał do wyglądu samego osiedla. Taki sam kształt mają bowiem strefy wejściowe, prowadzące przez część podziemną budynków. One również oznaczone są kolorami. W naszym przekonaniu projekt zrealizowano zdecydowanie lepiej, niż prezentował się na wizualizacjach. Dajcie nam znać, czy zgadzacie się z naszym zdaniem.

Kolorowy plac zabaw w Poznaniu. Fot. Nickel Development