Sala koncertowa stanowi serce kulturalnego życia niewielkiego niemieckiego miasteczka Blaibach. Choć budynek mieszkańcom początkowo się nie podobał, to po kilku tygodniach podbił ich serca. Autorem projektu jest studio architektoniczne Peterhaimerl.

Obiekt znajduje się tuż obok nowego budynku Centrum Wspólnoty i uzupełnia tkankę miejską oraz nowy plac miasteczka. Cały kompleks zrealizowany został z funduszu na rzecz rozwoju obszarów miejskich.

Sala koncertowa to niezwykłe dzieło wykonane z betonu oraz granitu. Zarówno materiał, jak i kształt bryły nawiązuje do lokalnego górzystego krajobrazu. Monolityczny blok otwiera się na gości od strony placu i zaprasza ich do przestronnego holu zlokalizowanego w podziemiach rynku.

W holu poza szatnią znajduje się restauracja, pomieszczenia sanitarno-gospodarcze recepcja oraz główne wejście do sali koncertowej. Na uznanie i podziw zasługują misternie wykonane ściany z betonu prefabrykowanego, które doskonale zachowują swoje właściwości akustyczne. Sala, jak i cały obiekt mimo odmiennej i mocno współczesnej architekturze idealnie wpisuje się w krajobraz miasteczka i już zaskarbił serca jego mieszkańców.