Salon fryzjerski w Warszawie inspirowany pustynnym krajobrazem

To najnowsza realizacja pracowni architektonicznej NOKE Architects. Salon fryzjerski znajduje się przy ulicy Pięknej w Warszawie. Wnętrze inspirowane było krajobrazem pustyni i formami, które tworzy tam natura.

Projektując nowy salon fryzjerski architekci sięgnęli po nietypowe rozwiązania. Chcieli znaleźć sposób, w którym wykorzystają język architektury do prezentacji skomplikowanych i naturalnych form pustynnych.

Inspirowaliśmy się kształtami w jaki wiatr formuje piasek. Procesy wietrzenia, erozji, sposób w jaki natura kształtuje jaskinie, drąży skały, tworząc przy tym niepowtarzalne kształty. Chcieliśmy by wnętrze salonu oddało ten charakter – tłumaczy Karol Pasternak, architekt i partner w NOKE Architects.

Lokal ma dwa poziomy. W środku powstało 15 stanowisk fryzjerskich, dwa stanowiska barberskie, miejsce do manicure i pedicure oraz sala VIP. Wszystkim ścianom, recepcji i klatce schodowej projektanci z NOKE nadali obłe kształty, przywołujące pustynne formy. Dzięki dużym witrynom od strony ulicy w salonie nie brakuje światła. By uzyskać nietypową przestrzeń postanowili skorzystać ze specjalnych programów do projektowania figur niemożliwych. Tak powstała przypominająca wydrążoną przez wodę jaskinię recepcja, układające się w fale, niczym zrolowane kartki, ściany na parterze i kręta klatka schodowa prowadząca na piętro.

Kolorystyka jest stonowana. Pozwala to gościom wyciszyć się i skupić na wizycie. Dominuje tu kolor piaskowy. W różnych odcieniach przewija się przez ściany, materiały na meblach, zasłony i uchwyty. Przełamaniem jest kolor rubinowy, nawiązujący do nazwy salonu. Pozwolił podzielić przestrzeń na strefy, które są niezbędne w tego typu lokalach. Na drugim piętrze przestrzeń dzielą dodatkowo zasłony a motyw fali wraca w formie postumentów pod lustra z surowej, beżowej cegły. Rubinowy jest również kolorem przewodnim w VIP roomie, który nabrał przez to wyjątkowego charakteru.

O zbudowanie nietypowych ścian projektanci z NOKE poprosili wykonawców pracujących na co dzień przy scenografiach. Ściany pokryte są naturalnym tynkiem i pomalowane ekologicznymi farbami w piaskowych odcieniach. Do stworzenia falistych form na suficie, nawiązujących do kształtów z piasku, NOKE zaprosiło pracujących z tkaninami twórców z Poznania. Klatkę schodową wykonało ręcznie kilku artystów-rzemieślników.

Zależało nam, żeby cyfrowo zaprojektowana, obła forma klatki schodowej była wykonana ręcznie. Podobnie powstawały drapowane z materiału formy na suficie. Dzięki temu każdy kształt w lokalu jest niepowtarzalny – dodaje Karol Pasternak.

Wyrazisty akcent w recepcji stanowi neonowy, zielony kontuar. Został wykonany z ręcznie formowanego szkła i wyklejony folią w intensywnym kolorze. Jego połyskująca faktura nawiązuje do obecności wody na pustyni.


Projektantom z NOKE zależało, by jak największą przestrzeń lokalu wypełniało światło odbite. Właśnie w takim świetle najłatwiej unika się ostrych cieni. Powstała przestrzeń, która ma być tłem dla twarzy klientów.

Odbite światło i stonowane kolory tworzą do tego idealną ramę. Nie mogło jednak zabraknąć w naszym projekcie światła dekoracyjnego – mówi Karol Pasternak.

We wnętrzu odnajdziemy oryginalne rzeźby świetlne stworzone przez projektantki z Aureola Studio. Tu również główną inspiracją była pustynia i jej bezkresna przestrzeń. Rzeźba świetlna zdobiąca klatkę schodową to cztery neonowe okręgi odbijające się w lustrze nieskończoności, co stwarza efekt fatamorgany. Przy stanowisku barberskim na parterze stanął natomiast świetlny totem. Można go podziwiać również z ulicy. Naturalne materiały, spokojne kolory, minimalistyczny wystrój w połączeniu z niepowtarzalnym kształtem ścian powoduje, że wizyta w salonie jest prawdziwie zmysłowym doświadczeniem.

Zespół projektowy NOKE Architects biorący udział w projekcie: Karol Pasternak, Piotr Maciaszek, Aleksandra Hyz, Marcin Sudnik. Zespół projektowy aureola.studio biorący udział w projekcie: Kama Wybieralska, Natalia Andrzejak, Paulina Dudkiewicz.

Czytaj też: Sklep | Wnętrza | Witryna sklepowa | Warszawa | whiteMAD na Instagramie

fot. Nate Cook, źródło: NOKE Architects

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły