Sartoria Ristorante e Pizzeria w Łodzi

Sartoria w Łodzi. Nowa restauracja w dawnej elektrowni Karola Scheiblera

Sartoria Ristorante e Pizzeria to najnowsza restauracja Karola Szafrańca i Bartosza Serdakowskiego-Goldsteina. Po dobrze przyjętym lokalu Popolare w Warszawie (o którym przeczytacie TUTAJ), inwestorzy postanowili ponownie zaprosić do współpracy architektów z biura Sojka & Wojciechowski do zaprojektowania lokalu w Łodzi w wyjątkowej inwestycji Fuzja przy Tymienieckiego 5/7. 

Od jakiegoś czasu dawna elektrownia Karola Scheiblera jest przywracana do życia za sprawą inwestycji Echo Investment, według projektu architektów z Medusa Group. Dawne przemysłowe budynki są pieczołowicie restaurowane, a wokół nich powstaje nowe osiedle. W jednym z historycznych budynków znalazło się miejsce dla restauracji Sartoria. Lokal zlokalizowany jest na dwóch kondygnacjach i ma ponad 350 metrów przestrzeni użytkowej. 

W podobny sposób jak w przypadku  wcześniejszej realizacji architekci postanowili stworzyć miejsce, które swoim wyglądem będzie nawiązywać do pogodnej natury Włoch, przełamując surowy post industrialny charakter budynku. W samym projekcie znalazło się bezpośrednie nawiązanie do nazwy miejsca – Sartoria czyli krawiectwo. Parter restauracji otacza czerwony neon, który z jednej strony nawinięty jest na widelec niczym włoski makaron, a na drugim końcu lokalu nakręcony jest na krawiecką szpulkę. Ten motyw nici / makaronu przewija się również na klatce schodowej i na piętrze w postaci malunków i instalacji z wyciętej laserowo blachy. To właśnie blaszane, lekkie elementy, nałożone na oryginalną, oczyszczoną cegłę i mocowane do jej spoin, pozwoliły twórcom przestrzeni uporać się z głównym problemem jakim był absolutny zakaz ingerowania w oryginalne ściany budynku.

Sartoria Ristorante e Pizzeria w Łodzi

Wszystkie nowo powstałe ściany w budynku zostały obłożone drobnymi kolorowymi płytkami według zaprojektowanego przez architektów wzoru. Wzór ten pojawia się również na centralnym stole jako element spinający wszystkie przestrzenie w lokalu. Kolory te zostały też „z samplowane” i powtarzają się we wnętrzu na elementach wyposażenia (stołach, kanapach, tapicerce itd.) tworząc spójną całość.

Poza rzucającym się w oczy motywem nici, we wnętrzu restauracji odnaleźć można kilka smaczków nawiązujących do krawiectwa, takich jak lampy dekoracyjne na stolikach zaprojektowane w kształcie szpuli, czy lampy w kształcie wieszaków na piętrze, wykonane wspólnie z artystą Vladem Oganovem. 

Po raz kolejny precyzyjnie w każdym detalu zaprojektowany lokal pozwolił stworzyć miejsce z włoską kuchnią, jakiego w Łodzi jeszcze nie było.

Autorzy projektu: Sojka&Wojciechowski, Mikołaj Wojciechowski, Maciek Granecki, Konrad Sojka
Autorka zdjęć: Maja Bułkowska

O pracowni:
Sojka & Wojciechowski – założyliśmy naszą pracownię w 2004 roku, będąc jeszcze na studiach na Wydziale Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Zaczęliśmy od projektowania małych form użytkowych i projektów wnętrz dla magazynów. Do dziś zaprojektowaliśmy wspólnie ponad 100 wnętrz – prywatnych i publicznych: od 30-metrowej kawalerki po ponad 600-metrowy klub sportowy w centrum Warszawy.

Mimo upływu czasu lubimy nazywać się młodym studiem projektowym. Wciąż na nowo czerpiemy inspiracje z miasta, w którym żyjemy, przemierzając je na skuterze, deskorolce, motocyklu. Z powodzeniem godzimy najnowsze trendy z klasyką, awangardą, formami industrialnymi, zawsze podchodząc do każdej realizacji ze świeżym spojrzeniem. Więcej na temat pracowni przeczytacie tutaj: http://sojkawojciechowski.pl

Czytaj też: Architektura w Polsce | Wnętrza | Butik  | Restauracja  | whiteMAD na Instagramie  |