Nazywam się Agnieszka Tchórzewska, jestem absolwentką Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu, gdzie obroniłam dyplom magisterski pod okiem prof. Agaty Danielak-Kujdy. Podczas studiów mieszkałam w dużych miastach, takich jak Warszawa, Wrocław czy Haga. Wychowałam się w mniejszej, położonej na terenie Zielonych Płuc Polski Łomży, gdzie dostępność do zdrowych produktów jest dużo większa. Moja rodzina od lat co roku przygotowuje różnego rodzaju domowe przetwory, soki, wina oraz inne produkty, czego bardzo brakowało mi w dorosłym życiu. W moim projekcie dyplomowym postanowiłam zająć się zagadnieniem zdrowego, jak najmniej przetworzonego jedzenia. Pomysł na zajęcie się procesem ubijania masła pojawił się podczas wizyty u mojej cioci, która z mleka i śmietany od sąsiada wyrabia masło i serki. Postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym tak, aby wysiłek włożony w ubijanie wpływał korzystnie na zdrowie.

Zestaw Shake that Butter umożliwia wytwarzanie i przechowywanie domowego masła, zakładając  systematyczne ubijanie małych porcji. Powstałe masło zawsze jest świeże, a my walczymy z nawykiem “chomikowania” i marnowania żywności.

Dzięki odrobinie zdrowego wysiłku zapewniamy sobie dostęp do świeżego produktu świetnej jakości wyrabiając jednocześnie nawyk systematyczności. Postanowiłam połączyć proces ubijania z ćwiczeniami ruchowymi, które mają zapewnić aktywność ruchową oraz pomogą przy najpopularniejszych schorzeniach fizycznych osób o siedzącym trybie życia.

Zamysłem mojej pracy było zachęcenie ludzi do samodzielnego wytwarzania zdrowych, nieprzetworzonych produktów żywieniowych w myśl idei „wiem, co jem” oraz mobilizacja do wykonywania ćwiczeń ruchowych, które poprawią nasze krążenie oraz kondycję zaniedbywanych na co dzień mięśni.

 

W trosce o zdrowie wybieramy jak najmniej przetworzone produkty żywieniowe, dlatego składników do produkcji masła szukałam u lokalnych gospodarzy z okolic Wrocławia. Zastaw zakłada wykorzystanie śmietany ekologicznej, jednak w przypadku jej niedostępności możliwe jest także użycie śmietany ze sklepu (pasteryzowanej) -proces ubijania trwa w tym wypadku nieco dłużej, musimy bardziej ‘zapracować’ na efekt końcowy.

Brak ruch oraz siedzący tryb życia są przyczynami wielu schorzeń cywilizacyjnych: problemami z kręgosłupem, plecami, tzw. łokieć tenisisty, osłabiony triceps, zmęczone stopy. Wystarczy kilka ćwiczeń, aby wzmocnić mięśnie odpowiedzialne za prawidłową postawę, poprawić kondycję i pobudzić krążenie- wszystko podczas ubijania masła!

Dzięki konsultacjom z fizjoterapeutą , panią Roksaną Jastrzębską powstał zestaw ćwiczeń pomagający zadbać o nasze zdrowie podczas skutecznego ubijania masła. Wykorzystujemy głównie ruchy potrząsania oraz turlania używając naszych rąk lub stóp. Ubijanie przebiega szybciej dzięki wykorzystaniu dodatkowego elementu umieszczonego w słojach. Silikonowe pokrowce zabezpieczają słoje przed uszkodzeniem, ich kształt i faktura zapewniają pewny chwyt. Poprzeczne prążki pokrowca mają za zadanie pobudzać krążenie stóp, dzięki elastyczności silikonu możemy regulować nacisk i intensywność ruchów. Różne ćwiczenia mogą być wykonywane zarówno przez dorosłych, dzieci jak i osoby starsze- dla tych ostatnich polecane są szczególnie ćwiczenia wykorzystujące ruch turlania, które pomogą pobudzić krążenie stóp. 

ELEMENTY ZESTAWU

-Dwa białe ‘shakery’ wykonane są z lekko elastycznego silikonu, który możemy pewnie chwycić oraz mieć pewność, że nawet w razie upadku ochronią one pojemniki znajdujące się wewnątrz. Słoje zawierają specjalne elementy ułatwiające wyjmowanie przygotowanego masła
-Maselnica wodna z nożykiem- przez odcięcie dostępu tlenu masło dłużej zachowuje świeżość
-Pojemnik na maślankę

Wszystkie materiały użyte wykonania projektu są przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz są wielorazowego użytku. Materiały: szkło, silikon, porcelana, stal nierdzewna.

 

Autor: Agnieszka Tchórzewska, Dyplom magisterski 2018
Promotor: prof. n. Agata Danielak-Kujda
Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu, Wydział AWiW, Wzornictwo