Brama znajduje się przy ulicy Pułaskiego. Odgradza ulicę od podwórka kamienicy. Brama powstała z pomocą działaczy Stowarzyszenia Traffic Design, które specjalizuje się miejskimi interwencjami w estetykę i sztukę w przestrzeni publicznej.

Jedna ze wspólnot mieszkaniowych działających w Śródmieściu Gdyni chciała stworzyć zupełnie nową bramę, która będzie zabezpieczać wejście na podwórze modernistycznej kamienicy. Nie chodziło o zamontowanie standardowej bramy, jakich pełno jest na rynku. Mieszkańcy mieli otrzymać bramę, jak z dawnych lat, czyli taką, w której każdy detal ma znaczenie.

O opracowanie projektu poproszono projektanta graficznego Patryka Hardzieja oraz członków Traffic Design. W efekcie powstało małe dzieło sztuki, które symbolizuje związek miasta z morzem. W kratkach bramy dostrzec można małe statki i linie, których kształt przywodzi na myśl fale.

Brama znajduje się w budynku Polfrachtu. Bardzo ważne było dla mnie, aby współgrała z architekturą, dlatego główne podziały przebiegają w tych samych miejscach co na fasadzie. Bardzo dobrze wpisuje się w otoczenie. Aby nawiązać do charakteru miejsca, w którym się znajduje i bezpośrednio do Gdyni, została uzupełniona detalem z małych łódeczek oraz fal – wyjaśnia Patryk Hardziej, który zaprojektował bramę przy Pułaskiego 8.

Metalową bramę wykonano w pracowni Mapalu. Traffic Design pomagało przy realizacji dzieląc się wiedzą o kwestiach technicznych. Stowarzyszenie ma już bowiem na swoim koncie inną podobną realizację – bramę przy ul. Abrahama oraz kratki wentylacyjne kilku gdyńskich kamienic. Wszystkie nawiązują do modernistycznej architektury miasta.

fot. Rafał Kołsut (źródło: Traffic Design)