Klasztory nie muszą przypominać twierdzy ukrytej za grubymi murami. Udowodnili to architekci z pracowni PORT, którzy zaprojektowali klasztor dla Prowincji Polskiego Zgromadzenia Sióstr Pielęgniarek Trzeciego Zakonu Regularnego św. Franciszka.

Klasztor znajduje się w Dobrzeniu Wielkim. Ideą stojącą za projektem było stworzenie miejsca, które oprócz spełniania wszystkich niezbędnych od tego typu obiektu funkcji będzie też oddziaływać na emocje i ducha jego użytkowników. Projektowane miejsce miało pomagać w wyciszeniu, komplementacji i modlitwie, dlatego architekci zaprojektowali przestronne, jasne pomieszczenia, które przenikają się i łączą, stanowią nośnik dla światła słonecznego, które je przenika.

Hol główny łączy się z kaplicą przez naświetle i dalej przez szklany świetlik z niebem. Z holu głównego widzimy niebo nad kaplicą. Pomieszczenie rehabilitacji przenika się z holem i zagłebionym zewnętrznym patio dając ćwiczącym ludziom kontakt z naturą – wyjaśniają autorzy projektu.

Budynek cały wypełniony jest słonecznym światłem. Daje to ciekawy efekt, charakter wnętrza zmienia się bowiem z godziny na godzinę, jest uzależniony od pory dnia i od pory roku.

Zdjęcia: S. Zajączkowski