Save the planet Experience Center znajduje się w Galerii Posnania w Poznaniu. Niedawno lokal zdobył III miejsce w międzynarodowym konkursie, w którym nagradzane są innowacyjne i najlepiej zaprojektowane miejsca.

Lokal zaprojektował zespół Sarah’s Interior Design – Sara Szustakiewicz, Marek Mielnik, Cyryl Zakrzewski. Odwiedzając lokal warto zwrócić uwagę na detale. Inwestor chciał stworzyć niepowtarzalną przestrzeń, która mimo że znajduje się w centrum handlowym, to będzie stanowić jego zieloną oazę. Stąd chrobotkowe kompozycje na ciemnych ścianach, kojąca muzyka, dużo elementów z drewna oraz kwiatów. W sumie powierzchnia lokalu wynosi 220 m kw.

Zależało mi na pokazaniu, że życie w zgodzie z zasadami poszanowania przyrody nie musi być pełne wyrzeczeń ani trudności. Najważniejsza jest metoda małych kroków, małych zmian, która nie zaprowadzi nas do zniechęcania i szybkiego wypalenia swoich ambicji świadomego życia. Dbajmy o planetę, ale dbajmy też w tym wszystkim o siebie – mówi Dariusz Stasik, CEO Save the planet.

Save the planet zdobył trzecie miejsce w konkursie Rethinking The Future Global Architecture & Design Awards 2021 w kategorii przestrzeń komercyjna. Miejsce wyróżnia unikalne wnętrze. Lokal zaprojektowany został w trendzie SLOW FOOD & SHOPPING. Jury międzynarodowego konkursu tak uzasadniało swój wybór: Save the planet to projekt lifestylowy, który w swoim przesłaniu i formule Experience Center ma skłonić osoby odwiedzające do zmiany nawyków zakupowych i zwracania większej uwagi na to, co jedzą, jakich kosmetyków używają, w co się ubierają, przy pomocy jakich materiałów wykańczają i urządzają swoje domy. To, czego doświadczą, nauczą się i posmakują wpłynie na zmianę ich stylu życia.

Lokal może pochwalić się specjalnym systemem wentylacyjnym. Wyposażony jest w BMS (Building Management System), który steruje instalacjami, by uzyskać odpowiednie parametry w poszczególnych strefach lokalu. Specjalne czujniki dbają o odpowiedni poziom CO2. Jego wysoki poziom powoduje senność i znużenie organizmu, dlatego przy wzroście poziomu CO2 następuje wymiana powietrza w lokalu. Indywidualne systemy wentylacyjne nie są zintegrowane z instalacją centrum handlowego, dlatego można tu oddychać czystym i wolnym od drobnoustrojów powietrzem.

Razem z projektantami dokładałem wszelkich starań, aby przestrzeń była niepowtarzalna i oferowała przyjemną zieloną oazę w centrum handlowym. Save the planet to miejsce, gdzie można się skryć przed natłokiem świateł, neonów, dźwięków i ludzi. Osiągnęliśmy ten cel dzięki naturze. Postawiliśmy na chrobotkowe kompozycje na ścianach, kwiaty, drewno, przyjazną bambusową podłogę, wygodne fotele oraz dźwięki natury w postaci muzyki tła – dodaje Dariusz Stasik.

Produkty, które trafiają do sprzedaży są dokładnie weryfikowane przez pracowników Save the planet, którzy dbają, by zostały wykonane z poszanowaniem przyrody i naturalnych zasobów. Ekoasortyment można także kupić on-line TUTAJ.

Save the planet to nie tylko sklep. W tej zielonej oazie można usiąść, odpocząć i wzmocnić swoje ciało próbując zdrowych posiłków. W Save the planet ogromną wagę przywiązują do produktów, z jakich skomponowane jest menu, ciasta, desery i zupy. Można tu spróbować łososia Jurassic Salmon sprowadzanego z pierwszej na świecie w pełni organicznej fermy. Łosoś rośnie w wodzie geotermalnej wysokozmineralizowanej, która pochodzi z odwiertu liczącego sobie ponad kilometr głębokości. Mięso jest wolne od antybiotyków, bakterii i pasożytów. Zwierzęta są karmione paszą bez gmo. Bowl japoński, w którym znajduje się łosoś jest hitem sprzedażowym.

Więcej o lokalu dowiecie się odwiedzając bloga Dariusza Stasika, który dokładnie opisał ideę stojącą za powstaniem konceptu Save the planet klikając TUTAJ.

Niedawno do oferty sklepu dołączyły koszulki z grafikami, które zaprojektował Noriaki. Nasz artykuł o koszulkach znajdziecie TUTAJ.

Czytaj też: Wnętrza | Sklep | Poznań | Ekologia | whiteMAD na Instagramie

fot. Zuza Chałupniczak, źródło: Save the planet