Właściciele kawiarni Starbucks w Szanghaju zwrócili się do architektów, by ci zaprojektowali dla nich cały lokal. W efekcie powstała kawiarnia, która śmiało może uchodzić za najładniejszą tej sieci.

Kawiarnię Starbucks Coffee Shop w Szanghaju zaprojektowali architekci z pracowni Original Design Studio. Projektanci chcieli stworzyć miejsce, w którym każdy będzie mógł się wyciszyć, popracować lub zwyczajnie odpocząć przy filiżance dobrej kawy.

Lokal otwarty został w modernistycznym pawilonie, do którego budowy wykorzystano głównie beton i szkło. Dodatkowo, w centralnej części obiektu projektanci stworzyli specjalny dziedziniec. Główną rolę odgrywa w nim drzewo. Ten ostatni element ma tutaj znaczenie symboliczne. Stał się częścią budynku, która zmienia swój wygląd razem ze zmianą pór roku.

Wnętrze lokalu utrzymane jest w surowej stylistyce. Dominuje tutaj szarość betonu, którą ocieplono drewnianymi elementami. W środku jest jednak jasno. To dzięki mocnym przeszkleniom, które wpuszczają do środka dużo dziennego światła.

zdjęcia: Original Design Studio