Stary kanał zmienią w wodny park. To nowy projekt pracowni MVRDV

Holenderska pracownia MVRDV zwyciężyła konkurs na realizację przebudowy rzeki Beigang i kanału Anqingzhen w mieście Huwei w Tajwanie. Rzeka i kanał na obszarze miasta staną się wielkim, parkowym terenem, a przebudowa systemu wodociągów pozwoli nawadniać rośliny deszczówką.

Projekt zmian przewiduje budowę systemu, który posłuży do magazynowania wody deszczowej. Będzie wykorzystywana do podlewania roślin, a jej nadmiar zasili rzeki. Dzięki przebudowie zminimalizowane ma zostać ryzyko występowania powodzi. Architekci pracowni MVRDV mają doświadczenie w tej kwestii – wszak Holandia jest najlepszym przykładem tego, jak architektura może współgrać z przyrodą, przyczyniać się do rozwoju człowieka i infrastruktury bez szkód dla środowiska.

Huwei to miasto liczące 70 tysięcy mieszkańców. Gwałtowny rozwój przeżywało na początku XIX wieku za sprawą budowy ogromnej cukrowni. Dziś pozostałości po fabryce pełnią funkcję bariery. Wykorzystali to architekci proponując włączenie tych pozostałości w spacerowy trakt.

Projekt Holendrów opiera się na pięciu fundamentach – budowie nowego systemu wodociągów, przeciwdziałaniu skutków powodzi, dbaniu o środowisko, stworzeniu miejsca do rozwoju kultury i zacieśnianiu więzi społecznych.

Realizacja projektu pozwoli oczyścić kanał Anqingzhen, który obecnie pełni funkcję kanału ściekowego. Oczyszczenie i przebudowa kanału pozwoli stworzyć nowe miejsca parkingowe w centrum miasta.


Dzięki wodnym interwencjom i stworzeniu atrakcji kulturalnych otwieramy wały rzeki i kanału na miasto. Przebudowa biegu cieków pozwoli zwiększyć różnorodność biologiczną oraz pozwoli przeciwdziałać skutkom zmian klimatycznych. Realizacja projektu umożliwi dostęp do nadbrzeżnych przestrzeni rekreacyjnych i miejsc kultury, pogłębiając więzi między ludźmi a naturą – mówi architekt Winy Maas z pracowni MVRDV.

Przebudowany teren umożliwi uprawianie sportów. Powstaną w sumie trzy nowe ścieżki rowerowe, które będą przebiegać przez rewitalizowany teren. Co ciekawe, kiedy poziom wody zostanie podniesiony, część rekreacyjnych terenów dzięki optymalnemu ukształtowaniu zmieni się w wyspy.

Realizacja projektu ma zakończyć się w 2026 r.

źródło: MVRDV

Czytaj też: Ekologia | Ciekawostki | Zieleń | Renowacja | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły