Mieli zaledwie 24 godziny, aby przygotować koncepcyjny projekt. Most ich projektu połączyłby dwa brzegi rzeki Tag w miejscowości Alges w Portugalii. Koncepcja studentów z Wrocławia zachwyciła jury.

Konkurs „24H Architecture competition” zorganizowany został przez branżowy portal internetowy Ideasforward. Uczestnicy musieli zaprojektować most, który połączy dwa brzegi portugalskiej miejscowości. Na wykonanie zadania mieli 24 godziny. Punktowane były te projekty, które zaproponują wyjątkową formę architektury i wykorzystają ekologiczne rozwiązania.

Studenci Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej przygotowali koncepcję w składzie: Mikołaj Kałużny, Maja Klawitter, Kornel Kurtys, Maria Opłatek i Bartłomiej Tuczapski. Przeprawa ich projektu ma aż 6,5 km długości i zawieszona została na wysokości 70 metrów. Most ma wydzielone strefy dla pieszych, rowerzystów i kierowców. Tym co go najbardziej wyróżnia jest ogromna szklana strefa umieszczona pośrodku. Autorzy określają ten fragment mianem „strefy życia”. Wnętrze kopuły mają wypełnić przeróżne rośliny, które w Portugalii zakwalifikowane zostały jako gatunki wymierające. Kopuła miałaby być miejscem odpoczynku dla pieszych i rowerzystów.

Z mostu mogliby korzystać piesi, rowerzyści i kierowcy. Dla każdej z tych grup przewidziano osobny pas ruchu.

Naszym nawiązaniem do tradycji w Portugalii jest pokazanie jej roślinności, która lada moment może zniknąć, mimo prowadzonych działań ochronnych. Początkowo myśleliśmy o stworzeniu kilku zielonych punktów na moście, ale uznaliśmy, że będzie to banalne. Tak narodził się pomysł szklanej „strefy życia” w połowie mostu. Jako że przeprawa jest bardzo długa, przemierzającym ją pieszo czy na rowerze, przydałoby się miejsce na odsapnięcie. Taki zielony zakątek byłby dla nich rodzajem nagrody, za to że zamiast samochodu wybrali spacer lub pojazd nieemitujący dwutlenku węgla, jak rower czy zwykła hulajnoga. Z kolei kierowcy, którzy rondem okrążaliby to miejsce, dzięki szklanym ścianom mogliby zaglądać do wnętrza. Być może skłoniłoby ich to do tego, by następnym razem zdecydować się na spacer i skorzystać z uroków tego miejsca? – opowiada Maja Klawitter.

Swój projekt studenci nazwali „Slow down around”. Zakładają w nim także wykorzystanie rozwiązań architektury zrównoważonej – m.in. paneli fotowoltaicznych i niewielkich wiatraków wykorzystujących energię wiatrów oraz chodników generujących energię elektryczną z energii kinetycznej wytwarzanej przez kroki przechodniów. Te instalacje zaspokajałyby zapotrzebowanie na oświetlenie mostu.

Konstrukcja miałaby zostać zbudowana ze stali z wykorzystaniem elementów drewnianych.

W gronie jury znaleźli się portugalscy architekci. W uzasadnieniu napisali, że doceniają projekt studentów z Wrocławia za uwzględnienie kwestii konieczności zachowania portugalskiego dziedzictwa narodowego. Dodatkowym atutem jest ciekawa forma połączenia trzech elementów komunikacji: transportu, promenady i kulistej części do wypoczynku. Gratulujemy!

Czytaj też: Edukacja | Architekt | Polscy projektanci | whiteMAD na Instagramie

źródło: Politechnika Wrocławska