Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych, obok śledzi, barszczu z uszkami i kompotu z suszu, obowiązkowo muszą znaleźć się pierogi z kapustą i grzybami. W większości polskich domów podaje się prosto z wody, gotowane, lub ewentualnie przyrumienione na patelni – raczej bez dodatków. A gdyby tak trochę poeksperymentować i w tym roku zaserwować je w nieco inny sposób? Sprawdź nasze proste, ale efektowne pomysły na urozmaicenie wigilijnych pierogów!
Pierogi czerwononose jak renifer Rudolf
Jednym z tych nieco bardziej nowoczesnych symboli świąt Bożego Narodzenia, uwielbianym zwłaszcza przez najmłodszych, jest sympatyczny renifer Rudolf. Słynie on z osobliwej przypadłości, a mianowicie – z błyszczącego, czerwonego nosa. To właśnie on stał się inspiracją dla przykuwających uwagę pierogów czerwononosych…
To ciekawe danie, które poddaje tradycyjne pierogi pewnej dekonstrukcji. Z tradycyjnego farszu w środku zostają bowiem tylko grzyby, ugotowana i doprawiona kiszona kapusta pełni zaś rolę miękkiego dywanika, na którym spoczywają ugotowane pierogi. Za lśniący czerwony nos służy zaś ugotowana lub suszona żurawina. Całość prezentuje się na talerzu niezwykle apetycznie – warto wypróbować!
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone buraczanym musem
W świątecznym menu bez trudu wskazać można kilka dominujących smaków, takich jak kapusta, grzyby oraz buraki. Te ostatnie z powodzeniem mogą pojawić się podczas wigilijnej wieczerzy w formie innej niż barszcz. Co powiesz na mus buraczany, który będzie towarzyszył na talerzu klasycznym pierogom z kapustą i grzybami?
Delikatny sos przygotujesz, gotując lub piekąc w łupinkach 3 średniej wielkości buraki. Gdy będą miękkie, zblenduj je z odrobiną soku jabłkowego, bulionu warzywnego, ząbkiem czosnku oraz kilkoma kroplami dobrego octu winnego. Mus buraczany powinien mieć lekką, kremową konsystencję – tak, by dał się fantazyjnie rozsmarować po talerzu, na którym wylądują ugotowane pierogi z kapustą i grzybami. Tak wykwintnego sposobu podania nie powstydziłyby się najlepsze restauracje!
Grzybowe pierogi z orientalnym akcentem
Azjatyckie smaki mają w Polsce naprawdę wielu zwolenników. Jeśli nie należysz do kulinarnych konserwatystów i nie obawiasz się eksperymentów, z pewnością nie przerażą Cię dalekowschodnie akcenty na wigilijnym stole. Znane od dzieciństwa pierogi z kapustą i grzybami (lub z samymi grzybami) nabiorą zupełnie nowego wyrazu, podane z prostym dressingiem na bazie sosu sojowego.
Jak go przyrządzić? Połącz sos sojowy i ocet ryżowy w stosunku 1:1, a następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę tartego świeżego imbiru oraz nieco podprażonego na patelni sezamu. Miksturę odstaw na kilka minut, by smaki miały szansę nieco się „przegryźć”, a w międzyczasie ugotuj lub podgrzej na patelni pierogi. Tuż przed podaniem obficie skrop całą porcję orientalnym sosem. Możesz też rozlać sojowy dressing do małych miseczek i zaserwować jedną z nich każdemu z gości. Nowe smaki przy świątecznym stole? My jesteśmy na tak!
Praktyczna świąteczna wskazówka dla zabieganych
Pamiętaj też, że wcale nie musisz spędzać wielu godzin na lepieniu i gotowaniu pierogów. Prostym i równie smacznym rozwiązaniem okazują się mrożone oraz chłodzone pierogi Proste Historie z grzybami lub z kapustą i grzybami. Ich przyrządzenie nie zajmie Ci więcej niż kwadrans, a miękkie, delikatne ciasto w połączeniu z doskonale doprawionym farszem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim Twoim domownikom i gościom. Warto więc ułatwić sobie w ten sposób świąteczne przygotowania!
Czytaj też: Restauracja | Ciekawostki | Dom
źródło: Materiał Partnera