Centrum handlowe Galaxy w Szczecinie jest jednym z najstarszych w mieście. Trwa przebudowa foodcourtu, który zmieni się w nietypową przestrzeń dobrych smaków w portowym klimacie. Projekt zmian przygotowali architekci ze studio MIXD.

Foodport w Galaxy w Szczecinie swoim lokalnym charakterem ma oddawać klimat portowego miasta, gdzie niemal każdy miał lub ma wśród swoich bliskich marynarzy oraz stoczniowców.  Pomysł na nietypowe zaprojektowanie strefy restauracyjnej wziął się z przykładu sukcesu foodcourtu w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu, który został zaprojektowany przez biuro MIXD. Właściciel centrum, firma EPP ponownie postanowiła współpracować ze studio MIXD. Celem było zaprojektowanie miejsca, które będzie atrakcyjną przestrzenią dla starszych i młodszych gości. Nazwa „Foodport” to odniesienie do tradycji Szczecina jako miasta, gdzie życie toczy się wokół portu – punktu, do którego zawijają statki z dalekich rejsów i gdzie w stoczniach buduje się kolejne.

Projektanci z MIXD postanowili odtworzyć wizualny klimat portu. Centralny dziedziniec liczącego ok. 2000 m kw. foodcourtu otoczy ściana kontenerów pokrytych przez szczecińskich artystów grafitti. Kolejne restauracje i punkty gastronomiczne będą niejako wbudowane w ten okrąg i swobodnie otwarte w stronę jego środka. Tu znów znajdziemy pojedyncze kontenery, które podzielą przestrzeń, fragmenty różnych przemysłowych posadzek – jakby układanych i uzupełnianych przez lata, aż do momentu przeistoczenia się w istny patchwork płytek. W iście ulicznym, improwizowanym stylu pojawi się boisko do koszykówki i trybuny zbudowane z  palet – to przykład sięgnięcia po ogólnie dostępne materiały, by zaaranżować przestrzeń relaksu i rozrywki. Takie miejsca znajdziemy nie tylko w dokach Szczecina, ale chyba również każdego innego portowego miasta na świecie.

Pasztecik z Grzybkiem

Stricte lokalny charakter mają mieć natomiast dwie inne strefy: „Pasztecik” i „Grzybek”. „Pasztecik” to hołd dla kultowego szczecińskiego lokalu i serwowanego w nim dania – prawdziwego szczecińskiego streetfoodu. Kulinarny patent, zrodzony z chęci wykorzystania przez pracowników lokalnego Społem pozostałej po radzieckich żołnierzach maszyny do wypieku pasztecików, przerodził się w miejscową tradycję i turystyczną atrakcję. Bar przy Alei Wojska Polskiego, który do dziś zachował swój wystrój z czasów PRL, posłużył projektantom jako źródło inspiracji: stamtąd zaczerpnęli oryginalny wzór podłogowej mozaiki i charakterystyczne formy wykonanych z metalowych rurek stołów i hokerów. Z kolei „Grzybek” to pełna książek i miękkich foteli kawiarnia, ukryta pod typową dla Szczecina wieżą kontroli ruchu w porcie, nazywaną właśnie grzybkiem.

W projekcie uczestniczą też lokalni artyści – ich zadaniem będzie stworzenie murali nawiązujących do szczecińskiej tradycji streetartu: malowania na kontenerach czy charakterystycznego graffiti tworzonego przez kibiców.

Staraliśmy się być jak najbliżej prawdziwego, szczecińskiego życia z jego nostalgią za przeszłością i wizją przyszłości. Dziś miejsce stoczni zajmują firmy IT i dynamiczne start-upy, mieszkańcy Szczecina nieustannie szukają nowych pomysłów na swoje miasto i jego rozwój. Nie boją się szukać nowych szlaków, ale mają swój port – podsumował projekt Piotr Kalinowski, który kierował zespołem projektowym.

Foodport będzie miejscem, gdzie można nie tylko zaspokoić głód. W głównej strefie połączone zostaną funkcje gastronomiczne (jednocześnie będzie tutaj mogło przebywać nawet 600 gości) i co-workingowe. Staną tu stoły wyposażone w gniazdka do ładowania laptopów i telefonów, idealne do pracy zdalnej lub niezobowiązujących biznesowych spotkań. Zakończenie inwestycji planowane jest na przełomie 2019 i 2020 roku.

_

MIXD to studio projektowe specjalizujące się w projektowaniu doświadczeń we wnętrzach hotelowych, biurowych i obiektach retail. Działa w sposób wyjątkowy w branży, korzystając z metodologii agile i stosując autorski proces projektowy Design Cycles, który zapewnia wspieranie i projektowanie wyrazistych, indywidualnych marek i przestrzeni.

W każdym projekcie, czy jest to lifestylowa przestrzeń pracy, czy luksusowy hotel MIXD nie zapomina  o potrzebach człowieka, jego dobrym samopoczuciu i komforcie. Pomysły inwestora MIXD przekuwa na wizje, a następnie na efektywne i dopracowane projekty, gotowe do wdrożenia. Studio, założone przez Piotra Kalinowskiego i Katarzynę Majer-Hola, prężnie rozwija się od początku roku 2018 i ma na swoim koncie współpracę z klientami z całej Polski, a także między innymi z Bałkanów, Indonezji oraz Panamy.

Zespół architektów z pracowni MIXD

więcej: facebook.com/mixdinterior