Takie projekty robią na nas wielkie wrażenie. Po pierwsze ze względu na swój rozmach, ale również dlatego, że wprowadzają całkowicie nowe standardy przy projektowaniu placówek edukacyjnych. Poznajcie szkołę Forest, która już niedługo powstanie w indyjskim mieście Pune.

Pune to jedno z największych i najbardziej rozwiniętych miast w zachodnich Indiach. Kilka tygodni temu opisywaliśmy projekt apartamentowca, który powstał w tym mieście. Przeczytacie o nim TUTAJ! Dziś prezentujemy Wam szkołę Forest zaprojektowaną przez pracownię NUDES, która już niedługo powstanie w centrum miasta.

Zadaniem stojącym przed projektantami z pracowni NUDES było stworzenie placówki edukacyjnej, która będzie łączyła naukę z naturą. Architekci postanowili stworzyć swój projekt opierając się na pięciu założeniach tematycznych, które miały kształtować wygląd nowoczesnej szkoły. Tematami tymi były: rozwój, nauka, ekologia, roślinność oraz zabawa. Wszystkie te wątki mają swoje odzwierciedlenie zarówno w architekturze obiektu, jak i jego funkcjonalności.

Rozwój
Pierwszą sferą, na której skupili się architekci był rozwój. Zaprojektowany przez NUDES obiekt ma wyznaczać ścieżkę rozwoju nie tylko samego miasta Pune, ale również całego społeczeństwa Indii. Szkoła Forest ma przecierać całkowicie nowe szklaki w projektowaniu placówek publicznych, a także zwracać uwagę, że architektura w znaczący sposób wpływa na całą lokalną społeczność.

Nauka
Budynek ze względu na swoją funkcję został zaprojektowany w taki sposób, by umożliwiał jak najlepszy dostęp do wiedzy i edukacji. Wewnątrz placówki poza salami lekcyjnymi powstaną ogólnodostępne sale multimedialne, kafejki internetowe, a także niewielka sala kinowa oraz biblioteka. Większości udogodnień będzie dostępna dla wszystkich mieszkańców Pune. Do szkoły będą uczęszczać uczniowie odpowiednika polskiej szkoły podstawowej, która w Indiach składa się z 12 roczników.

Ekologia
Warto zwrócić uwagę na kwestię ekologii, która odegrała sporą rolę przy projektowaniu szkoły. Wiele elementów konstrukcyjnych budynku pochodzi z recyklingu. Przy projektowaniu starano się wykorzystać jak najwięcej materiałów pochodzących z lokalnych fabryk i tartaków, dzięki czemu udało się zredukować ślad węglowy pochodzący z transportu. Kolejnym ciekawym zabiegiem było stworzenie otwartych dziedzińców, wewnątrz cylindrycznych brył, które pozwalają na wpuszczanie światła słonecznego, a także umożliwiają naturalną cyrkulację powietrza.

Roślinność
Dla architektów bardzo ważnym elementem było stworzenie tak zwanych wertykalnych ogrodów, których zadaniem jest nie tylko zdobienie fasady budynku. Dzięki zastosowaniu tysięcy małych drzew, krzewów i roślin kwitnących szkoła zyskała zielony filtr, który oczyszcza powietrze z zanieczyszczeń. Dodatkowo rośliny na fasadzie pozwalają na lepszą regulację temperatury, dzięki czemu udało się ograniczyć zużycie energii na ogrzewanie i klimatyzację. 

Zabawa
Szkoła ma również stać się miejscem, do którego uczniowie będą chętnie zaglądać nawet po zajęciach. W tym celu architekci zaplanowali w budynku wcześniej wspomniane salę kinową i darmowe kafejki internetowe. To, co jednak najbardziej rzuca się w oczy to tor dla rowerów, który połączył dachy dwóch budynków. MIejsce to ma zachęcać młodzież do uprawiania aktywności fizycznej, a także ma promować zdrowy tryb życia. W podziemiach budynku znalazło się również miejsce na boisko do koszykówki, a także kort do tenisa.