Hala jest częścią sportowego kompleksu, którego rozbudowa miała miejsce w miejscowości Kuřim w Czechach. Jej projekt powstał w pracowni CUBOID ARCHITEKTI. Projektanci wygrali międzynarodowy konkurs na projekt hali, który ogłoszony został dość dawno, bo w 2009 r. Efekty prac możemy zobaczyć teraz.

Zaprojektowany budynek stanął w centralnej części sportowego kompleksu. Właścicielom zależało, aby stał się symbolem miejsca, przyciągał wzrok i pozytywnie wpływał na wizerunek całego ośrodka. Projektanci zdecydowali się wykorzystać ciekawą grę bieli i czerni, chcąc, by hala z zewnątrz przypominała lodową krę. Zamierzony efekt udało się uzyskać i budynek z powodzeniem wyróżnia się na tle pobliskiej zabudowy.

W środku powstało boisko do gry w piłkę ręczną, którego wysokość wynosi 10 metrów. Zbudowano też trybunę, która może pomieścić 360 widzów. Sportowa arena może być podzielona na trzy części. Takie rozwiązanie jest możliwe dzięki opuszczanym kurtynom, które na co dzień ukryte są pod sufitem. Niższa część obiektu przeznaczona została do uprawiania lekkoatletyki. Całość charakteryzuje skromna gama kolorystyczna i materiały. Projektując wnętrze projektanci często sięgali po beton. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę!

zdjęcia: BoysPlayNice www.boysplaynice.com