Dom znajduje się w Czechach. Zaprojektowali go architekci z pracowni Mjölk.

Budynek zlokalizowany został na działce pod Pragą, w bliskim sąsiedztwie lasu. Z tego powodu architekci określają go mianem „leśnej willi”. Dom jest dość duży. Jego powierzchnia wynosi 322 m kw. W budynku zamieszkała młoda rodzina, która chciała, aby ich dom w maksymalnym stopniu wykorzystał pobliskie drzewa.

Nasz klient wybrał niesamowitą lokalizację, w środku lasu i bardzo starej willi, w której kiedyś mieszkali pracownicy tartaku – mówią autorzy projektu.

To właśnie bezpośrednie otoczenie było największą inspiracją dla architektów. Opływowy kształt nadano budynkowi dlatego, żeby uniknąć wycinki drzew i wpisać się w przestrzenie między nimi.

Wprawdzie nie widać tego z zewnątrz, ale w środku powstały dwa samodzielne mieszkania. Jedno jest mniejsze i powstało dla gości. Drugie zajmuje rodzina.

Zdjęcia: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice (www.boysplaynice.com)