Tak smakuje Warszawa! Świetna kuchnia i genialny design w Hali Koszyki

Historia warszawskich Koszyków sięga początków XX wieku. Od tego czasu miejsce to ulegało wielu zmianom i modyfikacjom, by w roku 2016 po raz kolejny stać się miejscem pełnym życia i „nie tylko” lokalnych przysmaków. Spośród wielu lokali szczególną uwagę zwracają wnętrza dwóch restauracji Mateusza Gesslera: ‘Warszawski sen’ i Ćma’.

Oba miejsca, zachowując współczesną funkcjonalność i nowoczesny design w swoisty dla siebie sposób subtelnie nawiązują do pierwszych rozwiązań zastosowanych w Hali Koszyki. Architekci odpowiedzialni za projekt i realizację ‘Warszawskiego snu’ oraz ‘Ćmy’ starali się w nowoczesnych wnętrzach przemycić detale nawiązujące do pierwotnej odsłony Koszyków. Na pierwszy plan wysuwa się tu przede wszystkim naturalny kamień, który był również widoczny w rzeźbach zdobiących Koszyki w XX wieku. Industrialne rozwiązania, instalacje artystów oraz ciekawe kompozycje roślinne dodatkowo nawiązują do początków istnienia hali. Projektanci podkreślają, że największym wyzwaniem było zmierzenie się z historyczną tkanką Hali Koszyki oraz jej prestiżową lokalizacją. Obie restauracje znajdują się w lewym skrzydle Hali koszyków. Motywem spajającym wnętrza barowej Ćmy i eleganckiego Warszawskiego są ekspresyjne rzeźby, oddające indywidualny charakter każdego z lokali.

RESTAURACJA ‘WARSZAWSKI SEN’
Pierwsze decyzje projektowe związane były ze skomplikowaną geometrią wnętrz lokalu. Połączenie wszystkich funkcji towarzyszących w jeden czarny boks podzieliło wnętrze na dwie czytelne strefy – jeden od strony pasażu a drugi od strony ul. Koszykowej.Na pierwszy plan wysuwa się rozświetlona, jasna kuchnia, która została dyskretnie odizolowana od sali restauracyjnej, jednocześnie zachowując otwarty charakter. Niskie kamienne kontuary wykonane z granitu i lekka,
szklana ścianka stanowią przezierną barierę, dzięki której klienci restauracji mogą swobodnie obserwować pracę kucharzy. Stonowane wnętrze stanowi tło dla ekspozycji ekspresyjnych rzeźb połączonych z instalacją zieleni.

[foogallery id=”40742″]

RESTAURACJA ‘ĆMA’
Ogromnym atutem tego niewielkiego, niskiego lokalu, jest fakt, że mieści się on pomiędzy wewnętrznym pasażem a otwartym, wejściowym dziedzińcem Hali Koszyki. Projektantki zachowały przezierność wnętrza i wizualnie połączyły te dwie przestrzenie. Dzięki czemu lokal sprawia wrażenie bardziej przestronnego. Dominującym elementem jest centralnie zlokalizowana “przelewająca się” przez cały lokal mono-struktura baru, zlokalizowana wokół otwartej kuchni.
W elementach wykończenia wnętrz została zastosowana surowa estetyka, która wpisuje się w street-artowy charakter baru.

[foogallery id=”40738″]

AUTORKI
Projekty zostały stworzone przez Magdę Kryńską i Zuzannę Bujacz – Jaworską, które na co dzień prowadzą autorskie pracownie projektowe. Od 2016 roku współpracują ze sobą w zakresie architektury wnętrz i projektowania produktu. Inspiracje znajdują często w zupełnie różnych obszarach. Łączy je wspólne podejście do projektowania, w którym kluczowy jest zrównoważony proces produkcji, uniwersalność i funkcjonalność. Zwracają uwagę na materiały we wnętrzach – recykling i upcykling. Projektowanie autorskich mebli we wnętrzach.

ZESPÓŁ
Autorzy: Magda Kryńska , Zuzanna Bujacz-Jaworska
Zespół projektowy: Jakub Kupikowski, Małgorzata Niedzielska, Magdalena Siemienowicz, Przemysław Świerczyński
Artyści: Tomasz Górnicki, Monstfur
Zdjęcia: Ignacy Matuszewski