Teatr Lalek w Bielsku-Białej. Projekt NM Architekci

Teatr lalek „Banialuka” to miejsce znane nie tylko mieszkańcom Bielska-Białej. Kultowy teatr jest niewątpliwie z najważniejszych punktów na mapie miasta. Przestrzeń kulturalna łącząca funkcję teatru z biblioteką to miejsce pochłonięte przez świat fantazji. Sztuka teatralna nierozerwalnie łączy się z literaturą, dlatego zdaniem projektantów właściwym było zorganizowanie obu tych dziedzin w ramach jednej kubatury, maszyny, gdzie świat wyobraźni eksploduje i zabiera widza w nowy wymiar, daje mu możliwość innego, głębszego spojrzenia na świat.

Jury konkursu przyznając wyróżnienie doceniło projekt za: nieszablonowe rozwiązania w zakresie estetyki elewacji w nawiązaniu do tradycji włókienniczej miasta.

Projektowany budynek zlokalizowany został na działce przyległej do linii kolejowej od zachodu, ulicy PCK od północy oraz ulicy Broniewskiego od wschodu. Trzy znaczące ciągi komunikacyjne o odmiennym charakterze, okalają teren opracowania i z każdego z nich widać obiekt, który jest wyraźnie zaznaczony w krajobrazie. Stanowi dominantę w tym miejscu. Jego ikoniczna forma ma za zadanie przywołać na myśl kurtynę, która uchyla rąbka tajemnicy poprzez swoją ażurowość i otwarcia w kluczowych miejscach. Za „skórą” budynku ukryta została cała technologia, działanie obiektu oraz kameralna, wielowymiarowa przestrzeń zielona – płuca Banialuki, będące wertykalnym ogrodem. Wertykalny ogród jest jednocześnie wewnętrzny jak i zewnętrzny, ponieważ z jednej strony znajduje się wewnątrz ażurowej skóry okalającej budynek i jest z nim związany , natomiast jest przestrzenią zewnętrzną, nieocieploną.

Projekt budynku teatru i biblioteki, a przede wszystkim charakter jego funkcjonowania, przywołuje na myśl działanie żywego organizmu zarówno w jego fizycznym ale także psychicznym aspekcie. Sztuka teatralna niewątpliwie jest takim żywym organizmem.

Organy wewnętrzne – poszczególne funkcje zlokalizowane w budynku takie jak duża sala, mała sala, sala kameralna, biblioteka, przestrzenie biurowe, pracownie oraz wszystkie pozostałe. Każde z nich odpowiada za co innego, natomiast wspólnie tworzą wielowymiarową działającą, żyjącą maszynę.

ROZWIĄZANIA URBANISTYCZNE

Obiekt zaprojektowany został jako zwarta kubatura łącząca w sobie funkcję teatru i biblioteki. Usytuowany w miejscu obecnego parkingu naziemnego. Wysokość całkowita budynku to 22,10 m. Architekci zaprojektowali ciąg pieszo-rowerowy wzdłuż linii kolejowej, łączący teren opracowania z obszarem po drugiej stronie ul. POW, z ul. 1 Maja i ul. Zieloną. Zakładając realizację w przyszłości kładki pieszo-rowerowej nad ul. POW.

Na terenie opracowania konkursowego znajduje się wejście na perony. Na osi wejścia zaprojektowany został teren zieleni, będący buforem między parkingiem naziemnym a reprezentacyjną częścią placu przed wejściem głównym do budynku.

ROZWIĄZANIA ARCHITEKTONICZNE

Projektowany budynek jest dominantą przestrzenną nie tylko dzięki wielkości, ale przede wszystkim dzięki wyjątkowości elewacji, jak przewidziana została w projekcie. Ażurowa powłoka, określona wcześniej jako skóra obiektu, pozwala na różnorodne wykorzystanie swojej powierzchni w celach promocji sztuki i kultury, poprzez możliwość wyświetlania na jej płaszczyźnie różnorodnych iluminacji lub po prostu informacji o bieżących spektaklach i wydarzeniach kulturalnych.


„Skóra” to powiązane ze sobą pręty stalowe, których ogromnym atutem jest możliwość niemal dowolnego kształtowania. Ich plastyczny charakter pozwala na ukształtowanie elewacji w taki sposób, że wygląda ona jakby falowała, była delikatna i zwiewna – jak teatralna kotara. Wejścia do budynku powstały dzięki uformowaniu skóry w ten sposób, że zaprasza ona do środka.

ROZWIĄZANIA FUNKCJONALNO-UŻYTKOWE

Budynek projektu NM Architekci składa się z 6 kondygnacji. Jednej podziemnej i 5 naziemnych. Poziom -1 to kondygnacja podzielona na dwa poziomy. -3,05 m. dla części garażu podziemnego na 101 samochodów, w tym 5 miejsc parkingowych dla osób z niepełnosprawnościami. -5,95 dla części magazynowo-pracownianej, gdzie obowiązuje zapotrzebowanie na min. 5 m wysokości pomieszczeń. Na parterze przewidziana została strefa wejściowa . Zarówno części teatralnej jak i bibliotecznej. Pomimo lokalizacji obu wejść w narożniku południowo-wschodnim, strefa wejścia do części teatralnej i strefa wejścia do części bibliotecznej zostały odpowiednio wystrefowane. Hol główny biblioteki znajduje się na 3 piętrze, dlatego na parterze przewidziana została jedynie strefa wejściowa z klatka schodową i dwiema windami dedykowanymi właśnie bibliotece.

Na parterze przewidziana została duża sala oraz sala kameralna, która zaprojektowana została w sposób szczególny, tak, by istniała możliwość otwierania się ze spektaklem na plac i amfiteatr w zieleni. Jest ona integralną częścią założenia sceny letniej, jednak może działać niezależnie od niej. Poniżej przedstawione zostały schematy i możliwości działania sali kameralnej i sceny letniej.

Na 1 piętrze zlokalizowana została mała sala wraz z dedykowanym foyer na wysokość dwóch kondygnacji. Na tym samym piętrze znajdują się kabiny operatorów dla dużej sali i sali kameralnej. W północnej części tej kondygnacji, strefa biurowa teatru. Piętro 2, to pokoje gościnne dla aktorów, apartamenty dla gości biblioteki, strefa biurowa biblioteki, magazyny biblioteczne oraz kabiny operatorów małej sali. Tutaj przewidziane zostało także muzeum lalek jako odrębne pomieszczenie, gdzie odwiedzający mogą zobaczyć jakie lalki używane były do przedstawień w przeszłości. To miejsce gdzie teatr będzie mógł organizować warsztaty lub inne wydarzenia kulturalne czy okolicznościowe. Z tego poziomu zaprojektowane zostało wyjście na ogród wertykalny i 3poziomowe kładki spacerowe w zieleni.

Trzecie piętro to strefa w całości biblioteczna. Przewidziany został tutaj hol główny ze strefą wystawienniczą, strefa rodzinna, wypożyczalnia dla dorosłych z aneksem kuchennym, wypożyczalnia dla dzieci z aneksem kuchennym, dwie strefy pracy cichej, sala konferencyjna oraz pięć pomieszczeń. Na czwartym piętrze architekci zaprojektowali kawiarnię z wyjściem na zielony taras.

źródło: NM Architekci

Czytaj też: Kultura | Sztuka | Polecane | Muzeum | whiteMAD na Instagramie

_

W konkursie zwyciężyła koncepcja przygotowana przez pracownię P2PA. Więcej o tym budynku przeczytacie w artykule klikając TUTAJ.

projekt P2PA

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły