To będzie największy w Europie ogród na dachu. Kilkaset tysięcy kilogramów warzyw i owoców

W 2020 r. w Paryżu otwarta zostanie największa miejska farma zbudowana na dachu hali wystawienniczej. Każdego dnia ma produkować nawet tysiąc kilogramów warzyw i owoców.

Uprawa owoców i warzyw w nietypowych miejscach to odpowiedź na postępującą katastrofę klimatyczną i potrzebę przystosowania się do zmian. Historia zatacza tutaj koło, bo wzrasta świadomość jak ważne jest rolnictwo, które przenika do miast w dość nietypowych formach. Ludzie na nowo odnajdują radość z hodowania własnych roślin i uprawiają je już nie tylko na balkonach, ale też dachach wielkopowierzchniowych budynków. Przykładem miejskiego rolnictwa na masową skalę jest projekt realizowany przez Expo Porte de Versailles w Paryżu. 

Dach jednej z hali zmieni się w ogród o powierzchni 14 tys. m kw. Planowana jest tam uprawa ponad 30 różnych gatunków roślin, dzięki którym farma ma produkować średnio 1000 kilogramów warzyw i owoców każdego dnia! Na miejscu pracować będzie 20 ogrodników, którzy będą pielęgnować rośliny wykorzystując metody organiczne.

Działalność paryskiej farmy nie będzie sprowadzać się wyłącznie do rolnictwa. Farma będzie działać jak agregat inspirujący do proekologicznych działań mieszkańców Paryża. Kilka dni temu pisaliśmy tutaj o podobnej farmie, która już od kilku lat działa w Nowym Jorku. Francuska wersja farmy podobnie jak te w Nowym Jorku stanie się miejscem spotkań mieszkańców. Będą tutaj organizowane imprezy edukacyjne, warsztaty, szkolenia. Inwestorzy chcą też oddać część działek mieszkańcom, by to oni sami dbali o rosnące tam warzywa.


Uprawa warzyw i owoców w paryskiej farmie będzie dlatego wyjątkowa, że zastosowana zostanie tam jej aeroponiczna wersja. Aeroponika polega na tym, że do uprawy stosowany jest zamknięty system wody, a rośliny nie wymagają gleby. Dzięki takiej metodzie minimalizowane jest ryzyko powstania zanieczyszczeń.

Nietypową farmę zaprojektowali architekci z pracowni Valode & Pistre. Zbudowana zostanie na dachu centrum wystawowego. Prócz ogrodu powstanie tutaj bar, który będzie mógł pomieścić 300 osób. Podawane tam napoje będą przygotowane z wykorzystaniem hodowanych tuż obok roślin. Jeśli projekt zakończy się sukcesem podobnych farm w Paryżu będzie dużo więcej.