Podwodna restauracja otwarta została w Norwegii. Jest wyjątkowa, ponieważ część budynku znalazła się pod wodą. Redakcja magazynu Time uznała podwodny lokal za jedno z najciekawszych miejsc na naszej planecie.
Projekt tak nietypowej restauracji powstał w uznanej pracowni architektonicznej Snøhetta. Jej budowę zakończono w tym roku w gminie Lindesnes na południu Norwegii. Oficjalne otwarcie lokalu nastąpiło w marcu. Restauracja Under wygląda jak przewrócony kontener, którego część trafiła do morza. Inspiracją do powstania akurat takiej formy były słynne norweskie skały – tak zwane svaberg.
Wejście do restauracji znalazło się na poziomie lądu. Przechodząc dalej należy skorzystać ze schodów, które prowadzą do poziomu już pod wodą.
Mimo oryginalnej formy budynku wnętrze restauracji jest bardzo proste i stonowane. Architekci chcieli, aby to podwodny krajobraz grał tutaj główną rolę. Dlatego strefa restauracji składa się z zaledwie kilku stolików i krzeseł. Nie ma ozdobnych roślin czy wymyślnych opraw lamp. Goście restauracji Under mają się po prostu rozkoszować smacznym jedzeniem i widokiem.
Dla gości restauracji przygotowano tutaj restaurację, kawiarnię oraz winiarnię. Dania, które są tutaj podawane to w większości owoce morza. Tak nietypowy koncept spodobał się dziennikarzom amerykańskiego magazynu Time, który opublikował tegoroczną edycję listy najlepszych miejsc na świecie. Największa podwodna restauracja na świecie oczywiście została w tym spisie uwzględniona.
fot. Ivar Kvaal (źródło: Snohetta)