Zespół Szkół nr 13 w Lublinie zaprojektował architekt Michał Otomański. Do dyspozycji uczniów oddano nie tylko nowoczesne sale lekcyjne, ale też salę koncertową, fitness i siłownię. Budynek szkoły jest przykładem tego, jak architektura może pozytywnie wpływać na przebywających wewnątrz uczniów i nauczycieli – nowoczesna placówka zyskała przyjazną akustykę.

Kompleks Zespołu Szkół nr 13 w Lublinie tworzą przedszkole i szkoła podstawowa. W sumie do użytku oddano aż 13 tys. m kw. powierzchni. Szkołę wyróżnia bardzo rozbudowana część pomieszczeń towarzyszących w tym: sala gimnastyczna z widownią na ponad 300 osób, sala fitness i siłownia, a także sala na 310 miejsc zaplanowana jako koncertowa. Można tu organizować pokazy filmów czy spektakle teatralne, w których grać mogą sami uczniowi. Patrząc na zastosowane rozwiązania techniczne trudno uwierzyć, że to szkolna rzeczywistość, a nie scenografia do filmu. Na zakupu nowoczesnego sprzętu wydano ok. 7 mln zł.

W auli zarówno na suficie jak i na ścianach znalazły się akustyczne płyty Heradesign. To panele z wełny drzewnej, które kształtują przyjazną, odpowiednią dla użytkowników akustykę. W sali koncertowej jest ona szczególnie istotna – wyjaśnia Romuald Wilk, doradca ds. projektów z firmy Knauf Ceiling Solutions.

Projektant Michał Otomański z łódzkiej pracowni architektonicznej zadbał o komfort uczniów i kadry pedagogicznej. Szkoła zaskakuje więc nie tylko funkcjonalnym designem i dodatkowymi pomieszczeniami do różnych aktywności, ale też brakiem nadmiernego hałasu. Ten ostatni problem rozwiązano poprzez zastosowanie akustycznych paneli. Zamontowano je przede wszystkim w klasach i na korytarzach szkolnych. W salach lekcyjnych obniżają pogłos, przez co poprawiają zrozumiałość mowy. Uczniowie, nawet ci z ostatnich ławek, mogą więc bez problemu usłyszeć i zrozumieć co mówi nauczyciel. Z kolei na korytarzu obniżają hałas, który w czasie przerw potrafi być wyjątkowo męczący dla dzieci, gdyż sięga nawet ponad 80 – 90 dB. To mniej więcej tak, jakby przebywać cały czas w zasięgu głośnej muzyki lub hałasu ulicznego. Tak generowany hałas jest jedną z największych bolączek w polskich szkołach, a w opisywanym budynku może jednocześnie przebywać nawet 550 uczniów.

Wyciszająca jest też kolorystyka wewnątrz szkoły. Choć na zewnętrz bryła budynku mieni się żywymi kolorami, w środku architekci postawili na stonowane barwy – biel, szarość, blady niebieski czy kolor kremowy. Jedynie w salach lekcyjnych żywym akcentem są żółte podłogi i krzesła. Ten soczysty kolor wpisuje się w najnowsze trendy wnętrzarskie, bowiem właśnie barwa żółta została okrzyknięta kolorem roku 2021.

Jak wyjaśnia autor projektu, architekt Michał Otomański, obiekty dedykowane dzieciom powinny być projektowane ze szczególną dbałością o dobór kolorów, które odgrywają rolę, zarówno w identyfikacji architektury, jak i sposobie jej postrzegania oraz samopoczuciu użytkowników.

Interakcje kolorów są ważne w projektowaniu i nieuniknione, tak samo jak powszechność zjawisk naturalnych dla budynku: światło i cień, błękit nieba i czerń nocy. Idea elewacji opiera się o zestawienie szarego tła pokrytego zwykłym tynkiem, z którego wystają kolorowe, błyszczące, „pudełka”. Efekt taki udało się uzyskać dzięki zastosowaniu tafli kolorowego szkła na tej części elewacji co powoduje, że pierwotnie pastelowe kolory zmieniają swój kolor w zależności od pory dnia i pogody, niczym kameleon dostosowując się do otoczenia i pokazując je w swoim odbiciu – wyjaśnia koncepcję projektową architekt.

Architekt podkreśla, że kolorystyka elewacji budynku nie jest przypadkowa i zarazem na tyle spójna oraz konsekwentna, że jej zasady przenikają do wnętrz budynku.

Kolory wewnątrz są dużo bardziej stonowane, przez co wpływają wyciszająco. Piękny naturalny kolor drewna sufitów akustycznych, szarość ścian i pastelowe zielono-żółte kolory dominują w pomieszczeniach do nauki i zabawy – opowiada projektant.

Budynek zlokalizowany przy ul. Berylowej 7 zasilany jest ekologiczną energią z paneli fotowoltaicznych. Właśnie tak wyposażone powinny być wszystkie szkoły w Polsce. Więcej informacji na stronie knaufceilingsolutions.com.

Czytaj też: Przedszkole  | Szkoła | Renowacja | whiteMAD na Instagramie

źródło: Knauf Ceiling Solution