Mieszkanie zaprojektowano dla pary młodych ludzi, projekt wykonał w Katowicach architekt Grzegorz Layer, który prowadzi autorską pracownię.

Mieszkanie na Sztauwajerach w Katowicach ma 67 m kw. powierzchni. Założeniem projektu było stworzenie komfortowego mieszkania dla pary, która jest właścicielem dwóch psów. Architekt postawił na otwarty plan, liczba ścian działowych została tu ograniczona do minimum.

Powierzchnia mieszkania zyskała czytelny podział na strefę dzienną z otwartą kuchnią i jadalnią oraz strefę prywatną, która składa się z sypialni połączonej z łazienką i toaletą. Sypialnia to strefa prywatna właścicieli. Od łazienki łóżko dzieli jedynie duża zasłona.

Wnętrze zdominowała biel, która stała się tłem dla wyrazistych kolorów mebli i dodatków. Architekt wybrał jasną kolorystykę oraz zaproponował minimalistyczną geometrię wnętrz, podkreślając przestronność i otwartość mieszkania. We wszystkich pomieszczeniach zastosowano jednolitą, gładką posadzkę. Ożywieniu wnętrza oraz zaznaczeniu poszczególnych stref funkcjonalnych służy wprowadzenie dwóch wyrazistych kolorów.

Akcenty w postaci naturalnych materiałów – kamienia oraz drewna, pojawiają się także na ścianach oraz w indywidualnie zaprojektowanych meblach. Wyeksponowane zostały także duże okna prowadzące na taras z którego rozciąga się widok na park oraz staw.

Otwarty plan pozwala na nową aranżację przestrzeni w przyszłości. Jeśli pojawi się taka potrzeba, wnętrze będzie można podzielić tworząc nowe pokoje.

Czytaj też: Wnętrza | Mieszkanie | Katowice | Pantone

źródło: Grzegorz Layer