Tutaj smak łączy się z designem. Kulinarny koncept San Valero

Mercado San Valero to kulinarny koncept, łączący pod jednym dachem kilkanaście restauracji. Jego twórcy chcieli trafić do młodych ludzi, dlatego do pracy nad projektem zaprosili architektów z pracowni Nihil Estudio.

Koncept znajduje się w dzielnicy Ruzafa. To pierwsze takie miejsce w Walencji, które pod jednym dachem łączy tyle kulinarnych propozycji. Wnętrze zaprojektowano tak, aby nawiązać nie do eleganckich restauracji, ale do tradycyjnego rynku z żywnością. Dlatego alejki zdobi zwykła posadzka imitująca kostkę, której neutralny kolor stanowi tło dla „straganów”. Projektanci chcieli by to jedzenie było głównym bohaterem miejsca.

Chcąc ułatwić wybór gościom konceptu zastosowano prosty podział według kolorów, w ten sposób architekci nawiązali też do piramidy żywienia – kolorem zielonym wyróżniono miejsca, w których zjeść można dania bazujące na warzywach i owocach. Czerwonym i różowym oznaczono punkty z mięsem, żółtym dla zbóż i nabiału. Całość można eksplorować korzystając z dwóch wytyczonych alejek spacerowych.

zdjęcia: David Zarzoso