Казначейство: історична будівля в центрі Познані буде перебудована

Це знакове місце, яке асоціюється у мешканців з банком, що працював тут протягом багатьох років. Skarbiec – це новий проект, який передбачає метаморфозу старої будівлі та зміну її функції. Всередині будуть створені просторі квартири. Інвестиції здійснюватиме група компаній VOX Capital на чолі з Пьотром Вітом Фоелькелем. Концепцію змін підготувала архітектурна студія Tekktura у співпраці та під наглядом Управління муніципальної охорони пам’яток. Будівля перебуває у дуже доброму стані, тому більшість робіт буде пов’язана з ревіталізацією.

Будинок розташований на перехресті вулиць Нововейського, 1 та Площі Вольностей, 15, лише за декілька хвилин ходьби від площі Старий Ринок. Будинок на площі Вольності, 15 був зведений 113 років тому, у 1911 році, для німецького Ostbank für Handel und Gewerbe, або Східного банку. Його спроектували берлінські архітектори Ріхард Біленберг та Йозеф Мозер. Будівля є прикладом перехідної архітектури між бароко та ар-деко, цікаво та збалансовано поєднуючи елементи, характерні для обох епох.

Як штаб-квартира фінансової установи, будівля мала вражати своїми розмірами та пишністю і, таким чином, викликати довіру у клієнтів. Фасад будівлі повністю облицьований каменем, представницькі зали мають висоту 5 м, а підлоги коридорів викладені мармуром. Не бракує вишуканої фурнітури, прекрасних вітражів і робіт тогочасних майстрів-столярів.

Сьогодні всередині можна побачити сліди банку, який працював тут донедавна. Однак незабаром старі стіни будуть відреставровані. В історичній частині планується створити 36 квартир. Розмір квартир буде варіюватися від невеликих, площею 29 квадратних метрів, до більших, від 75 до 110 квадратних метрів. Архітектори мали великий простір для маневру з висотою – висота деяких квартир сягає 5 м, що дозволяє підняти функцію спальні та зберегти чіткий поділ зон. Перлиною в короні стануть апартаменти, які будуть створені в камінному залі.

Унікальна квартира розташована на другому поверсі, висотою понад 230 метрів, з видом на площу Свободи, включаючи історичну камінну залу. Це єдина квартира, яка буде збережена без змін, включно з її нинішнім інтер’єром. Тут є історична меблева фурнітура, балкон з унікальною балюстрадою над головним входом, стельові орнаменти, захоплюючі вітражі та фокусна точка – багато декорований кам’яний камін. Такий простір створює незвичне тло для унікального облаштування і неодмінно зацікавить тих покупців, які хочуть жити в просторому інтер’єрі з історичною душею “, – розповідає Агата Ольшинська, відповідальна за продажі та маркетинг інвестиції.

Планується також зберегти підземне сховище. Його поглиблять і перебудують – там будуть приватні зони для мешканців будинку, клубна кімната з більярдним столом і зоною відпочинку, а також інтимний кінозал. Девелопер збереже історичні ворота-склепіння з круглими металевими перилами, як нагадування про колишнє використання ділянки. Всі місця загального користування – лобі, коридори, що ведуть до квартир, клуб і кінозал, а також автостоянка і навіс для велосипедів – були спроектовані таким чином, щоб гармоніювати з будівлею і стати природним продовженням її візуальної ідентичності. Тут домінують класична елегантність і благородні матеріали. Варто зазначити, що місця загального користування будуть доступні для мешканців як історичної, так і нової частини забудови.

Перемістіть повзунок ДО та ПІСЛЯ:

Мешканці нової та старої частин поділятимуть два найбільш репрезентативні простори. Перший – це імпозантний головний вхід, виділений на фасаді будівлі потужними колонами. Переступивши поріг будівлі, ми бачимо широкі історичні кам’яні сходи, що ведуть до вестибюлю і далі, через внутрішній затишний внутрішній дворик, до нової частини будівлі. На місці колишньої банківської зали буде створено заповнену зеленню площу. Завдяки ретельно продуманій рослинності, продуманій малій архітектурі та атмосферному освітленню він, ймовірно, стане одним з найулюбленіших місць мешканців Казначейства. Крім того, девелопер планує впровадити в цей простір мистецтво, яке вже багато років є близьким для бренду VOX.

Нова секція буде побудована навколо зеленого внутрішнього дворика. Проектом передбачено будівництво 20 двокімнатних квартир з лоджіями та площею від 30 до 39 квадратних метрів. Зверху будуть збудовані два сучасні пентхауси. Окрім квартир, у таунхаусі також заплановано п’ять комерційних приміщень.

Важливо, що всі частини будівлі, які перебувають під охороною, будуть збережені протягом усього проекту. Будівля також отримає сучасні рішення, яких раніше не було: ліфт, приміщення для велосипедів, кондиціонери та гараж. Будівля використовувалася протягом усього часу свого існування і тому зазнала неодноразових ремонтів. Ймовірно, вона була обстріляна під час боїв за місто в 1945 році, а пошкодження кам’яного облицювання, що виникли в результаті, були усунені під час робіт, проведених у 1960-х роках. В рамках проекту девелопер анонсує реставрацію кам’яного облицювання та скульптурних елементів. Металоконструкції в архітектурних отворах фасадів – решітки у вікнах підвалу, решітки у світлових ліхтарях головного входу з площі Свободи або балюстрада тераси над портиком – збереглися в дуже хорошому стані і будуть лише почищені та відкриті. Фасади з боку внутрішнього двору, підняті над первісним рівнем, ймовірно, у міжвоєнний період для облаштування додаткових приміщень, будуть ретельно очищені та уніфіковані за кольором, щоб виявити орнаментальні деталі.

Рідко всі сходи, а також інтер’єри конференц-залів та офісних приміщень на верхніх поверхах парадного тракту збереглися без змін або з незначними змінами.

Наразі девелопер перебуває в процесі отримання дозволу на будівництво. Після завершення адміністративних та юридичних формальностей розпочнеться будівництво та продаж квартир. Планується, що процес будівництва займе близько двох років.

проект: Tekktura; архітектори: Ганна Міхалік-Томчак, Мацей Томчак, Томаш Стшижовський; проектна група: Яцек Борзич, Войцех Сковронек, Катажина Козуб-Патерчик

джерело: прес-матеріали інвестора(https://skarbiec-poznan.pl)

Читайте також: Познань | Пам’ятник | Реконструкція | Деталь | Надбудова | Квартира | Інтер’єр | whiteMAD в Instagram

Перемістіть повзунок ДО і ПІСЛЯ:

Фотографії присутні:

Візуалізація змін: