Ляльковий театр у Бельсько-Бялій. Проект NM Architekci

Ляльковий театр “Банялука” – це місце, відоме не лише мешканцям Бєльсько-Бялої. Культовий театр, безсумнівно, є однією з найважливіших точок на карті міста. Культурний простір, який поєднує в собі функції театру та бібліотеки, є місцем, поглинутим світом фантазії. Театральне мистецтво нерозривно пов’язане з літературою, саме тому, на думку дизайнерів, було доречно організувати обидві ці сфери в межах одного об’єму, машини, де світ уяви вибухає і переносить глядача в новий вимір, даючи йому інший, глибший погляд на світ.

Присуджуючи нагороду, журі оцінило проект за: нетрадиційні рішення з точки зору естетики фасаду з посиланням на текстильну традицію міста.

Запроектована будівля розташована на ділянці, прилеглій до залізничної лінії на заході, вулиці PCK на півночі та вулиці Броневського на сході. Три важливі магістралі різного характеру оточують ділянку забудови і з кожної з них будівлю добре видно в ландшафті. Він є домінантою ділянки. Його знакова форма покликана нагадувати завісу, що відкриває завісу таємниці завдяки ажурності та отворам у ключових точках. За “шкірою” будівлі приховані всі технології, функціонування будівлі та інтимний, багатовимірний зелений простір – легені “Банялуки”, який є вертикальним садом. Вертикальний сад є одночасно внутрішнім і зовнішнім, оскільки, з одного боку, він знаходиться всередині ажурної оболонки, що оточує будівлю, і пов’язаний з нею, а з іншого боку, є зовнішнім, неопалюваним простором.

Дизайн будівлі театру і бібліотеки, і перш за все характер її функціонування, нагадує дію живого організму як у фізичному, так і в психологічному аспектах. Виконавське мистецтво, без сумніву, є таким живим організмом.

Внутрішні органи – це різні функції, розташовані в будівлі, такі як велика зала, мала зала, камерна зала, бібліотека, офісні приміщення, студії та всі інші. Кожен з них відповідає за щось своє, але разом вони утворюють багатогранну працюючу, живу машину.

МІСТОБУДІВНІ РІШЕННЯ

Будівля спроектована як компактний об’єм, що поєднує в собі функції театру та бібліотеки. Вона розташована на місці теперішньої наземної автостоянки. Загальна висота будівлі становить 22,10 м. Архітектори спроектували пішохідний і велосипедний маршрут вздовж залізничної колії, що з’єднує навчальну зону з територією по інший бік вулиці Військовополонених, з вулицями 1 Травня та Зеленою. Передбачається будівництво пішохідно-велосипедного мосту через вулицю Військовополонених у майбутньому.

На території конкурсного дослідження знаходиться вхід на платформи. По осі в’їзду запроектовано зелену зону, яка є буфером між наземним паркінгом та репрезентативною частиною площі перед головним входом до будівлі.

АРХІТЕКТУРНІ РІШЕННЯ

Запроектована будівля є просторовою домінантою не тільки завдяки своїм розмірам, але, перш за все, завдяки унікальності фасаду, що передбачено проектом. Ажурна оболонка, яку раніше називали “шкірою” будівлі, дозволяє використовувати її поверхню різними способами для популяризації мистецтва та культури, завдяки можливості розміщення на її поверхні різноманітних ілюмінацій або просто інформації про поточні вистави та культурні події.

“Шкіра” складається зі з’єднаних між собою сталевих прутів, великою перевагою яких є те, що їх можна майже вільно формувати. Їх пластичність дозволяє надати фасаду такої форми, що він виглядає так, ніби він розвівається, ніжний і повітряний – як театральна завіса. Входи в будівлю створені шляхом формування шкіри таким чином, що вона запрошує зайти всередину.

ФУНКЦІОНАЛЬНІ ТА ПРАКТИЧНІ РІШЕННЯ

Будівля, спроектована NM Architects, складається з 6 поверхів. Один підземний і 5 надземних. Рівень -1 – це поверх, розділений на два яруси. -3,05 m. для підземної секції гаража на 101 машиномісце, в тому числі 5 паркомісць для людей з обмеженими можливостями. -5,95 для складської та робочої зони, де вимога мін. 5 м висоти приміщення. На першому поверсі передбачена вхідна зона. Як до театральної, так і до бібліотечної секцій. Незважаючи на розташування обох входів у південно-східному куті, вхідна зона театральної секції та вхідна зона бібліотечної секції були зоновані відповідно. Головний вестибюль бібліотеки розташований на 3-му поверсі, тому на першому поверсі передбачено лише вхідну зону зі сходами та двома ліфтами, призначеними спеціально для бібліотеки.

На першому поверсі знаходиться велика аудиторія та зал камерної музики, який був спеціально спроектований таким чином, щоб виходити на площу та зелений амфітеатр зі своїми виставами. Він є невід’ємною частиною літньої сцени, але може функціонувати незалежно від неї. Схеми та можливості роботи камерної зали та літньої сцени показані нижче.

На 1-му поверсі розташований малий зал разом з виділеним фойє висотою в два поверхи. На цьому ж поверсі знаходяться операторські кабіни для великого залу та камерного залу. У північній частині цього поверху – офісні приміщення театру. На другому поверсі розташовані гостьові кімнати для акторів, гостьові кімнати бібліотеки, офісна зона бібліотеки, бібліотечні сховища та операторські кабіни малої зали. Окремим приміщенням тут також передбачено музей ляльок, де відвідувачі можуть побачити, які ляльки використовувалися для вистав у минулому. Це місце, де театр зможе проводити майстер-класи або інші культурні чи спеціальні заходи. З цього рівня запроектовано вихід до вертикального саду та 3-рівневу доріжку в зелених насадженнях.

Третій поверх – повністю бібліотечна зона. Тут передбачено головний вестибюль з виставковою зоною, сімейна зона, дорослий абонемент з міні-кухнею, дитячий абонемент з міні-кухнею, дві тихі робочі зони, конференц-зал та п’ять залів. На четвертому поверсі архітектори спроектували кафе з виходом на зелену терасу.

джерело: NM Architekci

Читайте також: Культура | Мистецтво | Особливе | Музей | whiteMAD в Instagram

_

Перемогу в конкурсі здобула концепція, підготовлена студією P2PA. Більше про цю будівлю ви можете прочитати в статті, натиснувши ТУТ.

Дизайн P2PA