Парафіяльна церква в Губині як культурний центр. Сміливе бачення студента

Костел Святого Лаврентія, або парафіяльний костел у Губині, – це готичний храм, який був зруйнований під час Другої світової війни. Цегляні стіни досі свідчать про минуле. Нове життя цієї будівлі бачить Мартіна Яворська, яка підготувала концепцію змін з повагою до історії.

Мартіна Яворська підготувала свій проект під час навчання в Академії образотворчих мистецтв у Варшаві. Концепція була підготовлена під керівництвом Радослава Скальського, доктора філософії, та Зузанни Тшцінської, магістра. Метою підготовленого дослідження є показати процес адаптації суворого простору історичної та зруйнованої парафіяльної церкви до місцевого культурного центру. Концепція включає створення місця, яке відповідає функціональним потребам місцевої громади та Фундації “Губінська Фара – Польсько-німецьке місце зустрічі”, а також є даниною готичній архітектурі та феномену руїни.

Парафіяльний костел у Губині має багату історію, яка сягає рубежу 13-14 століть, коли первісний тринефний костел у романському стилі був перетворений (ймовірно, після пожежі) на нову будівлю в готичному стилі. Наприкінці 14 століття костел перебудували, щоб пристосувати його до зростаючого населення міста. До цього часу будівля мала три однакові за розміром великі нави і дві менші вежі, які в 1520 році були перетворені в єдину монументальну споруду, що існує донині. Собор, об’ємом 38 000 кубічних метрів, був побудований за зразком архітектури школи Генріха Брунсберга (під впливом цих рішень для церков у Померанії). Інтер’єр костелу змінювався з роками: 1594 до 1844 року. Відтоді його зовнішній вигляд залишався незмінним до 1945 року, коли він був сильно пошкоджений радянським артилерійським вогнем або вибухівкою, закладеною відступаючими німецькими солдатами. У 1950-1981 роках були проведені реставраційні роботи з відновлення частин пошкодженої будівлі. У 2005 році було створено фонд для підтримки реконструкції Фара з метою відновлення та відродження костелу, а також використання його в культурних і соціальних цілях, що слугуватиме польсько-німецькій співпраці.

Мій проект полягав у створенні нестандартного культурного центру в незвичній формі готичного собору. Провідним принципом моєї концепції є діалог, зв’язок між минулим і майбутнім, між архітектурою і природою, яка домінує над нею. Іншим припущенням була багатофункціональність простору, щоб проект міг гармонійно і невибагливо функціонувати на багатьох рівнях “, – пояснює Мартіна Яворська.

Молода дизайнерка пропонує, щоб у цегляній “оболонці” можна було розмістити бібліотеку, читальний зал, офісні приміщення, зали для семінарів або кафе. Крім того, будівля могла б функціонувати як місце для проведення виставок, концертів та інших культурних заходів. Основна ідея полягає в тому, щоб створити придатну для використання і функціональну “руїну” готичного собору шляхом введення недомінуючих елементів малої архітектури, даху і необхідних елементів монтажу та оздоблення.

Мене надихнули фотографії, що показують історію Фара з часів його розквіту, а також з періоду, коли його стіни і підлога заросли густою рослинністю, а сонячне світло вільно проникало між арками і колонами, пропускалося крізь розірвані склепіння будівлі. Керуючись цією думкою, я вирішив частково зберегти цей стан втручання природи в архітектуру і надати інтер’єру додаткову функцію зимового саду “, – додає дизайнер.

Зміни торкнуться і площі перед костелом. Будівлю оточує так звана Соборна площа. Зараз тут найчастіше можна побачити припарковані автомобілі. Концепція передбачає розвиток та ревіталізацію південної площі, яка межує з вулицями Вестерплатте та Пруса, а також північної зони, яка межує з вулицею Ратушовою. Основна ідея проекту полягає у створенні багатофункціонального, універсального відкритого простору, який відповідатиме потребам місцевої громади та міської ради. Крім того, важливим аспектом є свідомий зв’язок інтер’єру Фара з навколишньою площею, яка стане продовженням функції пропонованого Культурного центру.

У центрі площі пропонується неглибоке “дзеркальне озеро”, яке відображатиме сусідню архітектуру. Крім того, планується встановити підлогове освітлення та форсунки для розпилення води, що сприятиме покращенню мікроклімату площі у спекотні дні. У північній частині запроектованого простору розташовані невеликі, частково закриті “сади для споглядання”. Вони оточені цегляними стінами собору та бетонними горщиками неправильної форми.

У західному “саду”, який веде безпосередньо до бібліотеки, знаходився багатофункціональний стіл для заохочення зустрічей або семінарів, а також шахові столи і лави для відпочинку. У східній зоні, що веде переважно до кафе, розмістили широку дерев’яну лавку для відпочинку та невеликий фонтан, підлога якого рельєфно зображує розташування вулиць і будівель, що оточували церкву понад сто років тому. В межах ділянки забудови було частково збережено існуючу підлогу (бруківку) і доповнено великоформатними бетонними плитами.

Проект підготовлений у Студії дизайну інтер’єру I під керівництвом Радослава Скальського, доктора філософії, та Зузанни Тшцінської, магістра архітектури

Співпраця: мгр інж. арх. Даріуш Смєховський

Додаток підготовлений у Студії ландшафтної архітектури під керівництвом д-ра Ельжбети Мяк-Соколовської та магістра Якуба Ботвіни

дизайн: Мартіна Яворська

Читайте також: сакральна архітектура | реновація | цегла | цікавинки | whiteMAD в Instagram