Полька розробила проект на Сардинії. Вона хоче відновити русло річки

Автором проекту є Катажина Яміоль, випускниця Краківської політехніки імені Тадеуша Костюшка. Молода архітекторка обрала зелену зону на Сардинії, де буде ренатуралізовано русло річки. Її дипломною роботою керував д-р арх. Лукаш Стожський. Лукаш Стожек (науковий керівник), професор ПК, та д-р hab. inż. arch. Уршуля Форчек-Братанець, професор ПК (співавтор).

Катажина Яміоль захистила магістерську роботу з проектом “La via dell’acqua – ренатуралізація фрагменту русла річки Іс Кунґяус та проектування кліматичного притулку”. Це проект громадського простору, що поєднує архітектурний та ландшафтний підходи. Він розташований на півдні італійського острова Сардинія, а точніше в районі містечка Квартуччіу. Територія розташована на річці Іс-Кунгіаус, яка колись використовувалася для сільськогосподарських потреб. Річка, яка зараз зарегульована і приведена в регулярне русло, в рамках проекту ренатуралізується шляхом виправлення русла і берегів.

Стратегічно розміщені природні бар’єри сприяють уповільненню течії води, пом’якшенню наслідків повеней та збагаченню середовища існування для місцевих видів тварин, зокрема водоплавних птахів, які мешкають на прилеглих територіях, що охороняються Рамсарською конвенцією з 1977 року. Трансформація парку виходить за рамки відновлення річки до максимально наближеного до її природного стану. Колишні занедбані поля, а нині пустирі та стихійні звалища сміття, молодий архітектор хоче ревіталізувати. Ці занедбані простори можна перетворити на яскраве середовище існування для місцевої дикої природи.

Проект має як освітню, так і рекреаційну мету.

Прогулюючись алеями, слідуючи за течією річки, ми проходимо освітню стежку, яка представляє еволюцію відносин між людиною і природою протягом останніх століть і показує нам план гармонійного співіснування з нею в найближчі роки “, – пояснює Катажина Яміоль.

Її проект – це також відповідь на проблему зміни клімату. У липні 2023 року на Сардинії температура сягала 48,2oC. Дизайнерка наголошує на нагальній потребі діяти. Описаний проєкт також продумано представляє роль кліматичного притулку. Натхненна італійським гротом і доісторичними будівлями нурагічного періоду, підземна споруда постає як притулок, що захищає від щорічного зростання спеки.

Її функція перегукується з будівлями, що будуються в Іспанії у 2022 році, метою яких було забезпечити мешканців загальнодоступним простором, де можна було б охолодитися під час спеки. Виготовлений з водонепроникного бетону, він готовий захистити мешканців від спеки, пропонуючи перепочинок від інтенсивності сонця та невизначеності постійно мінливого клімату. Безшовно з’єднаний з течією річки, він стає водосховищем під час інтенсивних дощів, що спричиняє підйом рівня води, відображаючи баланс між функціональністю та естетикою новоствореної архітектури, пояснює дизайнерка.

Будівля також слугує освітнім центром: виставка, що інформує відвідувачів про вплив зміни клімату на людство, повністю висічена в стінах і стелі будівлі, щоб її не зруйнувала вода, що стікає в будівлю.

Цей проект є одним із прикладів того, як ми можемо вирішувати проблеми, спричинені зміною клімату, на мікрорівні. У підземному притулку бетонні стіни несуть важливі повідомлення про крихкий стан нашої планети та необхідність свідомих дій. Вони запрошують нас долати бар’єри, як фізичні, так і концептуальні, і прагнути до майбутнього, де люди і навколишнє середовище працюють разом, а не бор ються один проти одного”, – підсумовує він.

дизайн: Катажина Яміоль

Читайте також: Місця, площі, парки | Екологія | Особливе | Цікаве | whiteMAD в Instagram