Садова альтанка серед зелені. Дерев’яна будівля відкрита природі

Клієнти, для яких був спроектований цей невеликий садовий павільйон, мають великий сад в центрі міста, який знаходиться всього в 10 хвилинах ходьби від їхньої квартири. Перебуваючи на ділянці, сім’я намагається якомога більше часу проводити на свіжому повітрі і звернулася до архітекторів BYRÓ зі специфічним і, можливо, дещо парадоксальним завданням. Вони хотіли звести нову будівлю на місці старого, напівзруйнованого котеджу, але при цьому не хотіли закриватися від навколишньої природи. Будівля повинна була пропонувати лише скромний простір, в першу чергу в негоду, і дозволяти час від часу ночувати в літні місяці. Додатковою функцією для зимового сезону було забезпечення місця для зберігання рослин, дещо схожого на зимовий сад.

Архітектори обмірковували, як найкраще поєднати будівлю з навколишнім садом, і врешті-решт прийшли до ідеї відкидної панелі, яка дозволяє одній зі стін будинку бути повністю відкритою. Таким чином, інтер’єр плавно інтегрується з навколишнім середовищем, а сад проникає всередину будівлі, створюючи своєрідний парафраз лоджії, яка була основним архітектурним натхненням тут. У відкритому стані полікарбонатна стіна також виконує функцію даху, збільшуючи таким чином критий простір, в якому можна перебувати під час дощової погоди. Механізм панелі складається зі сталевих тросів, шківів і противаг, завдяки чому одна людина може легко відкрити весь фасад.

Ogrodowy pawilon

Садовий павільйон розташований на фундаменті оригінального дерев’яного котеджу на присадибній ділянці біля річки Влтава. Він знаходиться в оточенні, де, крім пишного саду, є теплиці і альтанки, а також кілька інших невеликих котеджів, більшість з яких використовуються як сховища і комори. Котеджі схожі один на одного, здебільшого темні, майже без вікон і характеризуються романтично недосконалою та неправильною формою. Характер оточення намагалися вписати в нову будівлю, яка виконана з темного, обпаленого дерева (техніка шо-сугі-бан) з природною текстурою. Із зачиненими віконницями вона зливається з навколишнім середовищем і нагадує інші будівлі в цьому районі.

Будівля спроектована як дерев’яна каркасна споруда. Внутрішні стіни оштукатурені, а задня стіна з вбудованою книжковою шафою і сходами, що ведуть на другий поверх, обшита деревом. Конструкція бібліотеки та верхнього поверху виконана з дерев’яних рейок, що створює витончену атмосферу і пропускає природне світло. Завдяки вікнам, орієнтованим у трьох напрямках, у поєднанні з полікарбонатними панелями, світловий настрій у будівлі змінюється протягом дня, і навіть у зачиненому стані інтер’єр не відчувається тісним.

Ogrodowy pawilon



Розміри плану поверху мінімальні – 3 х 5 м, а висота будівлі не перевищує 5 м. Будівля не підключена до жодної електромережі, вона має лише фотоелектричну панель, яка покриває основне енергоспоживання та забезпечує освітлення.

Студія: BYRÓ architekti
Автори: Ян Голуб, Томаш Ганус
Розташування проекту: Прага, Чехія
Рік завершення: 2023
Фотограф: Alex Shoots Buildings

Читайте також: Архітектура | Дача | Дерево | Чехія | whiteMAD в Instagram