Центр інтерактивної казки та анімації OKO в Бєльсько-Бялій

Це поєднання старого і нового. Щойно відкрився Інтерактивний центр казок та анімації OKO в Бельсько-Бялій. Будівлю спроектували архітектори зі студії Nizio Design International, чия концепція перемогла в конкурсі, проведеному в 2016 році.

Новий об’єкт є частиною відомої кіностудії “Малюнок” і складається з історичної вілли Рота та сучасної секції. Кіностудія була заснована в 1947 році і успішно створила таких культових персонажів, як Болек і Льолек (з 1963 року), Рексіо (1967) або професор Балтазар Ґонбка у веселій компанії Вавельського дракона і герба Бартоломея Бартоліні “Зелений Петрушка” (1969). З установою співпрацювали найвидатніші художники, серед яких: Збіґнєв Ленґрен, Ян Шанцер, Юзеф Шайна, Ян Бжехва, Людвік Єжи Керн, Кшиштоф Комеда та Кшиштоф Пендерецький.

Інтерактивний центр казок та анімації OKO нагадуватиме відвідувачам про цю спадщину. З цією метою було створено привабливий простір, який поєднує минуле з сучасністю.

Ми хотіли розробити цілісну, естетичну форму, яка, поважаючи спадщину, водночас привнесла б нову якість. З огляду на це, ми спроектували зв’язок між новою спорудою та фасадом з його історичними членуваннями та орнаментом, а також шукали оптимальний спосіб вписати мінімалістичну будівлю в традиційну урбаністичну тканину міста. Я вважаю, що вміло сконструйована напруженість додає проекту динамізму і сприяє більш цікавому наративу “, – розповідає Мирослав Нізьо, автор концепції.

Концепція, про яку йде мова, сподобалася членам журі конкурсу в 2016 році. Експерти оцінили проект за “влучні містобудівні та архітектурні рішення, зокрема артикуляцію кута міського простору з чітко окресленою вхідною зоною, створення внутрішнього двору, що плавно переходить у зелені рекреаційні зони, підбір відповідних пропорцій та масштабу нової забудови по відношенню до історичної”.

Реалізація проекту зайняла більше чотирьох років. Перш за все, була капітально відреставрована історична вілла 1888 р. Архітектори не вносили в історичну будівлю жодних кардинальних функціональних змін. Тут були проведені будівельно-реставраційні роботи, що складалися в основному із заміни (внутрішніх підлог, частини внутрішньої штукатурки, радіаторів і необхідного набору сантехніки, освітлювальних приладів разом з необхідним набором електричних і телетехнічних інсталяцій), а також комплексної реконструкції фасаду.

На другому етапі було розпочато будівництво нової будівлі, яка була з’єднана з віллою. Фасад нової будівлі виконаний з архітектурного бетону і за дизайном нагадує кіноплівку. Характерним елементом є незвична конструкція частини будівлі, “підвішеної” над першим поверхом. Здається, що вона спирається, без жодних опор, безпосередньо на скло. Прийняті рішення оптично збільшують простір першого поверху та візуально об’єднують інтер’єр будівлі із зовнішнім простором.

Всередині нової частини вхідна зона включає вестибюль, сувенірну крамницю, рецепцію та буфет. На першому поверсі також розташований кінозал на 120 місць, який буде використовуватися для кінопоказів, мультимедійних шоу, конференцій, лекцій та культурних заходів – як пов’язаних з освітньою програмою та виставкою Центру, так і організованих незалежно від неї. Основна виставкова зона розташована на першому та другому поверхах. На першому поверсі також знаходиться архів цифрових матеріалів, а на другому – конференц-зал і кімната аніматорів. На цьому ж рівні розташовано прохід між будівлями. Перехід з прозорими скляними стінами відкриває цікавий вид на обидві будівлі, а також на прилеглі вулиці та околиці.

джерело: Nizio Design International

Читайте також: житловий будинок | Цікавинки | Особливе | Nizio International | whiteMAD в Instagram