Чехи проектують сміливо. Гігантська скульптура огортає будівлю

Його скульптури прикрашають багато міст по всьому світу, а їхні оригінальні форми часто викликають суперечки та спонукають до дискусій. Цього разу Давід Черні своїми величезними скульптурами прикрасив багатоквартирний будинок у Празі. Одна скульптура ніби огортає будівлю, а інша підтримує всю конструкцію, наче гігантська нога.

Fragment – це новий багатоквартирний будинок у празькому районі Карлін. Його дизайн створили архітектори з бюро QARTA Architektura. Багатоквартирний будинок має динамічну форму, а запроектовані приміщення тут виглядають як стопка кубів. Щоб виділити інвестицію, інвестор вирішив прикрасити її скульптурами. І не просто скульптурами! Це масштабні скульптури, розроблені відомим скульптором Давидом Чорним.

Незвичайна прикраса покликана символізувати зміни, які відбуваються в останнє десятиліття в колись промисловому районі міста. Це частина чеської столиці, яку все частіше обирають молоді пражани. Тут вони живуть, працюють і відпочивають..

Нова забудова, квартири “Фрагмент”, покликана задовольнити їхні потреби. Архітектори спроектували будівлю, надихнувшись промисловою історією району, але надали їй сучасної та динамічної форми. З одного боку будівля сусідить з високими будинками модерністського житлового масиву Інвалідівна, а з іншого – з малоповерховою історичною забудовою. Нова будівля покликана забезпечити плавний перехід між цими двома районами.

Багатоквартирний будинок побудований на ділянці, форма якої наближена до трапеції. Архітектори розділили її на дві частини, які з’єднали верхніми поверхами. Прямо під ними звели великий стовп для підтримки конструкції. Девелопер вирішив замаскувати його скульптурою Давида Черні, зробивши його схожим на величезну ногу.

Залишення вільного простору в центральній частині будівлі дозволило створити внутрішній дворик, який обрамляє краєвиди історичної архітектури, а також виконує комунікативну функцію. Каскадне розташування житлових зон не є випадковим. Це забезпечує оптимальне природне освітлення для мешканців.

Вся забудова виграла від екологічно чистих рішень. Архітектори спроектували зелену поверхню даху, встановили фотоелектричні панелі та теплові насоси, а мешканці мають доступ до власного підземного джерела води.

фото: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

дизайн: QARTA Architektura – Девід Віттасек, Їржі Ржезак

скульптурний дизайн: Давід Черні

Читайте також: Чехія | Квартира | Скульптура | Особливе | Прага | whiteMAD в Instagram