Mieszkanie o powierzchni 27m2 znajduje się na 3 piętrze kamienicy z 1934r. Okno wychodzi na dziedziniec otwierający się na ogród stworzony pomiędzy starymi kamienicami.

Widok z niewielkiego balkonu na zieleń otaczających drzew był głównym powodem wyboru mieszkania. Apartament przeznaczony jest na najem krótkoterminowy. W pogodne dni pomieszczenie wypełnione jest promieniami słońca, a gałęzie starego dębu sprawiają wrażenie jakby zaglądały przez okno. W celu podkreślenia ładnego zachodniego światła zdecydowano się na zastosowanie jasnej palety barw i naturalnego olejowanego drewna w części głównej.

Jasny podział na moduł kuchenny (kolor blado-szary) wraz z korytarzem oraz część dzienno – nocną  w kolorze bieli i drewna nadaje wnętrzu geometryczną harmonię. Pierwotne ściany zostały wyburzone, łazienka powiększona i zamieniona w salon kąpielowy, a kuchnia zamknięta w jednym ciągu. Tuż za modułem kuchennym znajduje się łazienka, która w kontraście do słonecznej przestrzeni mieszkania jest cała czarna.

Kamienna, przestrzenna posadzka, czarne ściany malowane specjalistyczną farbą (wykorzystywanąw obiektach przemysłowych oraz na salach operacyjnych), która rozprasza intymne światło, tapeta na suficie oraz jasna nisza, w której znajduje się wanna sprawiają, że wchodząc do salonu łazienkowego po raz pierwszy mamy element zaskoczenia. Geometria będąca punktem wyjścia przy projektowaniu mieszkania została przełamana dodatkami – danielem, wiszącym nad łóżkiem, ceramicznymi kinkietami w formie filiżanek oraz roślinami.

Lokalizacja: Kraków, Polska
Powierzchnia: 27 m2
Projekt: 2015 realizacja (ukończona): 2016
Architekt: BLACKHAUS Karol Cieplinski
Fotografie: Bartlomiej Senkowski