Budynek wielorodzinny Villa Reden stanął w dzielnicy nazywanej Górą Redena w Chorzowie. Zaprojektował go Maciej Franta z pracowni Franta Group.

Villa Reden znajduje się przy ulicy Lwowskiej, w sąsiedztwie drewnianego kościoła, przeniesionego tu w 1935 roku z Knurowa. W dalszej perspektywie od strony północnej teren sąsiaduje z poprzemysłowym kompleksem Sztygarka i zabytkowym betonowym szybem wyciągowym Prezydent, które w ostatnich latach zostały zrewitalizowane. Aktualnie mieści się tam restauracja oraz klub muzyczny. Otoczenie dawnej kopalni pełni funkcje rekreacyjno-parkowe i stanowi kontynuację korytarza zieleni Parku Redena oraz Parku Śląskiego w kierunku centrum Chorzowa.

Od strony wschodniej znajduje się wielkoskalowy zbiornik wodny, dawny schron przeciwlotniczy. Wykonany w surowym betonie oraz porośnięty zielenią obiekt doskonale kamufluje się w otoczeniu i stanowi tło dla projektowanej architektury. Od strony południowej, w bezpośrednim sąsiedztwie projektowanej Villi Reden, znajduje się zabytkowy budynek dawnej restauracji parkowej. Obiekt wykonany został w konstrukcji murowanej ze stropami oraz dachem w konstrukcji drewnianej. Elewacje wykończone są w klinkierze, a jego forma ma urozmaicony kształt.

Projektując budynek architekt uwzględnił rosnące w pobliżu wysokie drzewa, które teraz mieszkańcy mają niemal na wyciągnięcie ręki. Forma budynku wynika bezpośrednio z wielobocznego nieregularnego ukształtowania terenu oraz idei pozostawienia możliwie największego drzewostanu na działce.

Invest Komfort

W pierwszej kolejności uformowano wieloboczną bryłę zgodnie z funkcją mieszkań. Następnie wyznaczono linię obwodową po obrysie granic działki oraz otoczono bryłę balkonami i tarasami o zróżnicowanych powierzchniach dla uzyskania otwarcia widokowego na otoczenie. Z uwagi na kąty ostre zdecydowano się zaokrąglić narożniki, nawiązując do charakteru modernistycznych międzywojennych willi z sąsiedztwa.

Obiekt, mimo iż wygląda na jeden spójny apartamentowiec, został zaprojektowany jako zespół czterech dwukondygnacyjnych budynków mieszkalnych podzielonych  na cztery niezależnie funkcjonujące części, w których znajduje się w sumie osiem apartamentów. Parter budynku to w większości przestrzeń pusta służąca jako część wspólna dla wszystkich mieszkańców oraz strefa wejść do budynków wraz z pomieszczeniami technicznymi.

Budynek jest obiektem niewielkiej skali i nie ma bardzo urozmaiconych rozwiązań. Jego podstawową cechą jest skromny i konsekwentny dobór materiałów wykończeniowych oraz prosty i niedrogi sposób budowania. Takie założenia staraliśmy się spełnić zgodnie z oczekiwaniami inwestora – tłumaczy architekt Maciej Franta.

Maciej Franta od 2010 roku prowadzi pracownię Franta Group. Autor m.in. takich realizacji jak adaptacja kamienicy na hotel Opera w Tarnowskich Górach, osiedle Oswaldów Park, rozbudowa Zespołu Szpitali Miejskich w Chorzowie czy przedszkola w Krakowie i Sułkowicach.

Czytaj też: Dom | Elewacja | Drewno | whiteMAD na Instagramie

źródło: frantagroup