Wafle Lizać, czyli rodzinna lodziarnia w Warszawie od studia Pigalopus

Kompleksowy projekt małej rodzinnej lodziarni Wafle Lizać składa się z projektu wnętrza części sprzedażowej lokalu, projektu identyfikacji wizualnej oraz aranżacji graficznej witryny okien zewnętrznych. 

Właścicielki zapragnęły stworzyć miejsce, gdzie nie tylko lody, ale i same wafelki mają przyciągać klientów. Dodatkowo stworzyły produkt dla czworonogów, które wraz z właścicielami odwiedzają lokal. Otwierając biznes w siostrzanym duecie miały doświadczenie wyniesione z domu – część ich rodziny już od kilku dekad pracuje w branży. Mając dostęp do wiedzy, świetnych technologów oraz produktów wysokiej jakości, postanowiły stworzyć miejsce z wyjątkowymi lodami, których do tej pory brakowało w okolicy. Miejsce znajduje się w spokojnej okolicy w zabudowie wielkorodzinnej, przy trasie spacerowej niedaleko otwartych obiektów sportowych. Idealne miejsce do odwiedzenia podczas spaceru z rodziną, czy nagroda dla dzieciaków po treningu.


Wnętrze lodziarni jest kompozycją elementów patternu kratki, kół i plam barw uzupełniających. Wzory wybrałyśmy jako te charakteryzujące samą lodziarnię, gdzie oprócz kolorowych lodów, podstawą jest kraciasty wafelek. Mocny wzór podłogi, który tworzą płytki ze wzorem w kropki, podkreślony został kratką kontrastującej fugi. Główne ściany za ladą sprzedażową zostały również wykończone wzorem kratki z kontrastującą fugą, tworząc wyraziste tło. Te wzorzyste powierzchnie przełamane są plamami koloru, które tworzy m.in. monolityczna terrakotowa lada z różowym cienkim blatem łączącym się kolorystycznie ze ścianami zaplecza. Wszystko zmiękczone zostało kulistymi lampami w kilku rozmiarach, tworząc wiele opcji oświetlenia, ale też efektów wizualnych. Ściany służą jako ekspozycja wafli oraz menu z sezonowymi smakami.

Dla niezdecydowanych zaproponowano wybór smaku za pomocą koła fortuny. Wnętrze ma być radosne i przyjazne, co wykorzystałysmy również w motywie przewodnim identyfikacji wizualnej lodziarni – a efektem jest m.in. neon w formie uśmiechu na ścianie za ladą sprzedażową. Pojawia się on na grafikach w witrynach okiennych, logotypie lodziarni oraz kole fortuny pokrytym holograficzną folią, które pozwala niezdecydowanym na wybór smaku gałki oraz zabawę różnokolorowym odbiciem wnętrza lodziarni.

Lokalizacja: ul. Książkowa 16, Warszawa, Polska
Projekt: Pigalopus / Malwina Borowiec, Karolina Chodur
Realizacja: 2021
Photos: Migdał Studio

O architektach:
Pigalopus – pracownia projektowa założona przez Malwinę Borowiec i Karolinę Chodur. “Tworzymy od 2015 roku, działając jako multidyscyplinarne studio. Skupiamy się na kompleksowym podejściu do projektu i działamy wielowymiarowo – koncepty architektoniczne łączymy z oprawami graficznymi, w postaci elementów identyfikacji wizualnej, komunikacji. Nasze prace charakteryzuje unikalny język oparty na formach i połączeniach kolorystycznych. Tworzymy spójne koncepty mając na uwadze funkcjonalność, aspekty wizualne oraz dbałość o subtelny detal.” – czytamy na stronie pigalopus.pl

Warto dodać, że to nie jedyna lodziarnia zaprojektowana przez duet Pigalopus. Opisywaliśmy już między innymi lodziarnię Dudek w Mielcu, o której przeczytacie TUTAJ. 

Czytaj też: Architektura w Polsce | Restauracja  | Warszawa | Wnętrza | Architektura

źródło: Wafle Lizać / https://wafle-lizac.business.site 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły