Zazwyczaj kolejność jest odwrotna. Mieszkamy w miastach, a drugi dom mamy zaszyty w zieleni, gdzieś daleko od centrum. Tym razem jest inaczej. Hiszpańska rodzina na co dzień mieszka w domu pod Walencją, jednak w centrum miasta mają drugie mieszkanie, z którego korzystają, by cieszyć się życiem i spędzać czas z najbliższymi..

Wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni Pepe Cabrera Arquitectura e Interiorismo. Znajduje się w dzielnicy Ruzafa, uznawanej za jednej z najbardziej kosmopolitycznych części Walencji. To w tej dzielnicy toczy się nocne życie, organizowane są wystawy i inne wydarzenia kulturalne.


Architekci usłyszeli od właścicieli, że mieszkanie ma stać się miejscem, w którym nie będą wyłącznie spać, ale też spędzać czas ze znajomymi. Jest ogromne, jego powierzchnia wynosi 210 m kw. Powstało z połączenia dwóch mieszkań. Element „towarzyskości” doskonale widać w projekcie. Głównym elementem części dziennej jest ogromny stół, przy którym właściciele mogą spędzać długie godziny celebrując posiłki z przyjaciółmi.

W realizacji ogromne znaczenie miała geometria. Projektanci postawili na geometryczne kształty, które odnaleźć tutaj można na każdym kroku.

źródło: materiały prasowe
zdjęcia: Maite Piera