Zaglądamy na plac budowy nowego budynku mieszkalnego w Warszawie. Obiekt powstaje przy ul. Powstańców Śląskich.

Teren inwestycji zlokalizowany jest blisko ważnego węzła komunikacyjnego –  skrzyżowania ulic Połczyńskiej i Powstańców Śląskich oraz w bezpośrednim sąsiedztwie terenów glinianek Jelonek, których obszar, zmodernizowany na podstawie projektu Grupa 5 Architekci, udostępniony został okolicznym mieszkańcom.

Projektowany budynek wpisuje się w charakter zabudowy oraz zagospodarowania okolicznych terenów. Jest budynkiem wolnostojącym, swymi gabarytami nawiązuje do zabudowy mieszkalnej znajdującej się po drugiej stronie ul. Powstańców Śląskich.

Od strony ulicy na parterze budynku zaprojektowano lokale użytkowe dostępne z chodnika oraz lokale mieszkalne w widokiem na tereny zielone. W budynku zaprojektowano łącznie 155 mieszkań o zróżnicowanej powierzchni. Wszystkie mieszkania posiadają loggie lub balkony, dla mieszkań położonych na parterze budynku przewidziano tarasy oraz wydzielone „przedogródki” zlokalizowane na płycie garażu podziemnego.

Budynek zaprojektowano na planie zbliżonym do prostokąta. Układ budynku na osi północ-południe zapewnia optymalne nasłonecznienie zaprojektowanych pomieszczeń mieszkalnych. W bryle budynku wyodrębnić można 3 główne moduły – dwie 11-kondygnacyjne części wieżowe oraz dwukondygnacyjny łącznik, spinający dwie wyższe części budynku.

Elewacje zaprojektowano w sposób podkreślający masę oraz jednorodny charakter bryły budynku, w szczególności jej części wieżowych. Na elewacjach głównych – wschodniej oraz zachodniej, poprzez naprzemienne stosowanie pasów ściany pełnej oraz wnęk i okien uzyskano rysunek przypominający ramę o szerokich filarach oraz wąskich poziomych pasach odpowiadających podziałowi budynku na kondygnacje. W polach ograniczonych pionowymi i poziomymi podziałami elewacyjnymi zlokalizowano loggie oraz otwory okienne. Całość rozmieszczono w sposób rytmiczny, podkreślając dodatkowo wybrane narożniki wnęk panelami elewacyjnymi w kolorze stolarki.

W części pomiędzy dwoma wieżami zaprojektowano dwukondygnacyjny łącznik. Jego horyzontalny charakter podkreślają podłużne balkony, a reprezentacyjnego charakteru, związanego z lokalizacją głównego wejścia do budynku oraz usług, dodają nowoczesne przesuwne panele elewacyjne. Rozwiązanie to zaproponowano również od strony zachodniej, gdzie na osi holu głównego przewidziano niewielki placyk dla mieszkańców budynku.