Spore zmiany na warszawskim Służewie. Inwestorzy wyburzą biurowiec z 1997 roku, który stoi nieopodal Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego przy ulicy Szturmowej. W jego miejscu stanie nowoczesny i ekologiczny kompleks biurowy, który zaprojektowali architekci z pracowni Grupa 5 Architekci. 

Zamierzenie budowlane obejmuje budowę budynku o funkcji biurowo- usługowej wraz z garażem podziemnym, zagospodarowaniem terenu, infrastrukturą techniczną i drogową. Projekt zakłada, że inwestorzy wyburzą biurowiec z 1997 roku, a w miejsce istniejącej zabudowy powstanie współczesny obiekt biurowy.

Miejsce opracowania znajduje się w obszarze sąsiadującym bezpośrednio z terenami parku Dolina Służewska, będącego pasem terenów rekreacyjnych zlokalizowanych wzdłuż Potoku Służewieckiego. Zieleń na terenie inwestycji ukształtowana została z myślą o stworzeniu przyjaznej, nowoczesnej przestrzeni, która połączy projektowaną zabudowę z sąsiednimi terenami zielonymi i jednocześnie będzie stanowiła atrakcyjne wnętrze między częściami zaplanowanego budynku biurowo – usługowego. Projektowane zagospodarowanie terenu zakłada skontrastowanie przyjętych rozwiązań projektowych w poziomie terenu z projektowaną zabudową. Budynek w swojej formie jest prostokreślny, ukształtowany w mocno geometryczny sposób. Zieleń urządzona traktowana jest natomiast krajobrazowo, z użyciem miękkich form, meandrujących chodników i dojść.

Na tak ukształtowanym terenie umiejscowiono budynek składający się z dwóch wyodrębnionych przestrzennie brył o niezależnych trzonach komunikacyjno – instalacyjnych. Mówiąc kolokwialnie, budynek składa się z dwóch stosów poprzesuwanych względem siebie pudełek – grup poszczególnych pięter. Budynek składa się z dwóch części (A i B) połączonych łącznikiem na kondygnacjach drugiej i trzeciej.

Poszczególne bryły składają się z wycofanego w głąb zabudowy parteru o prostej, skromnej, ciemnej (kolorystyka wykończenia) lub szklanej fasadzie. Nad parterem piętra zwiększają swoje obrysy oraz w grupach po dwie lub trzy kondygnacje zmieniają również swoje obrysy względem siebie. Najwyższe kondygnacje stanową przestrzenie techniczne. Wspomniane grupy kondygnacji ukształtowane są przez nawiązanie wysokościowe do sąsiedniej zabudowy, linijkę słońca oraz przesłanianie. Wynikają one również z chęci rozbicia masywnych brył w zwartym otoczeniu oraz w widoku od strony potoku służewieckiego gdzie projektowany obiekt stanowi część pierzei.

Wspomniane grupy kondygnacji, dla podkreślenia poziomego układu budynku spinane są jasną przestrzenną strukturą “żyletek” i wykończeni górnych i dolnych. Struktura o wysięgu ok. 40 cm jest przestrzennym elementem. Pod nią znajduje się fasada złożona z ciemnych elementów obróbek, wykończeń pełnych, paneli uchylnych i elewacyjnych, osłony przestrzeni technicznej oraz fasady szklanej przestrzeni biurowej. Takie kształtowanie fasady nadaje jej maksymalną przestrzenność.

Pomiędzy obiema częściami budynku znajduje się dziedziniec przykryty od góry ażurową konstrukcją stalową do której w przyszłości będzie można mocować wiszące rzeźby lub dekoracje czasowych wystaw i wydarzeń. Przestrzeń dziedzińca od północy osłonięta jest łącznikiem kondygnacji drugiej i trzeciej, od południa ażurową strukturą kształtowaną podobniej jak przestrzenna struktura elewacji. Od zachodu i wschodu dziedziniec zamykają wysokie części budynku oraz wejścia do holi, odpowiednio do części A i B. Parter zabudowy natomiast pozwala na swobodne poruszanie się po terenie w wielu kierunkach meandrującymi ścieżkami i chodnikami – zieleń w parterze budynku ma być kontrastem dla prostokreślnej i mocnej bryły budynku.

O architektach:
Grupa 5 Architekci –  “zapewniamy wysoce innowacyjne i twórcze rozwiązania dopasowane do indywidualnych potrzeb naszych klientów. Wierzymy, że udana współpraca z Inwestorem skutkuje obustronnym sukcesem. Od chwili powstania w 1998 r. możemy poszczycić się różnorodnym i obszernym dorobkiem realizacyjnym. W naszym portfolio znajdą Państwo zarówno zespoły budynków mieszkalnych i biurowych, jak też obiekty użyteczności publicznej. Współpracowaliśmy także przy realizacjach tak prestiżowych jak biurowiec Metropolitan w Warszawie, czy Ambasada Królestwa Niderlandów. Jesteśmy dumni, iż obiekty przez nas współtworzone uznawane są za projekty najwyższej klasy wyznaczające nowoczesne standardy polskiej architektury, czego potwierdzeniem są liczne nagrody i wyróżnienia. Spółką, która zatrudnia na stałe ok. 40-stu architektów i współpracuje z ponad setka najwyższej klasy projektantów i specjalistów z różnych branż, zarządza siedmiu wspólników i partnerów. Posiadamy nowoczesną siedzibę w sercu warszawskiego Mokotowa. Zachęcamy do kontaktu, z przyjemnością odpowiemy na wszelkie Państwa pytania.” – czytamy na stronie architektów

Czytaj też: Biurowiec | Warszawa | Polska | Urbanistyka |

źródło: materiały prasowe / www.grupa5.com.pl