Kosmiczny skwer zbudowany zostanie pomiędzy ulicami: Kosmiczną, Chlebową i Spokojną w południowo-wschodniej części Wrocławia. W miejscu, w którym znajduje się niewielki klin zieleni. O jego budowie zdecydowali sami mieszkańcy, którzy wskazali ten projekt w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego 2018.

Odnowiony skwer będzie nosić nazwę „Kosmiczne Wojszyce”. Jego projekt powstał na zlecenie Zarządu Zieleni Miejskiej we Wrocławiu. Przygotowało go biuro projektowe Ikropka.

Projekt przewiduje budowę skweru z alejkami i nową zielenią. Całość utrzymana ma być w motywie kosmicznym. W ten sposób architekci nawiązali do nazwy pobliskiej ulicy. Kompozycja skweru ma układ spiralny, którego kształt nawiązuje do Drogi Mlecznej. W centralnej części skweru zaplanowano budowę placu, którego nawierzchnia będzie świecić nocą. Jego kształt nawiązywać będzie do galaktyki. Dla podniesienia atrakcyjności miejsca dla rodzin z dziećmi zaprojektowano dwuodcinkową ścieżkę bosych stóp, tunel z żywej wierzby, dwa pagórki i kolejne elementy z drewnianych słupków i kłód stojących i leżących.

Skwer ozdobią głazy, które architekci chcą rozmieścić tak, aby kształtem tworzyły znane gwiazdozbiory. Skwer uzupełnią rośliny, które mają podkreślać kontrastowość tego krajobrazu. Zastosowano tutaj fioletowo-żółte kompozycje bylin i krzewów. Mimo niewielkiej przestrzeni udało się wkomponować w ten teren również nasadzenia drzew w kilku gatunkach. Skwer zajmuje 1237 metrów kwadratowych.

Zakończenie prac budowlanych planowane jest wiosną 2020 r. Na zdjęciu niżej miejsce, w którym skwer zostanie zbudowany:

źródło: Pracownia Architektury Krajobrazu “IKROPKA”