Architekci z pracowni ORA wyremontowali stary dom. Wiejska chata zyskała nowe życie stając się współczesnym domem jednorodzinnym.

Projekt przebudowy przygotował zespół architektów ORA: Jan Hora, Barbora Hora i Jan Veisser. Budynek znajduje się w miejscowości Jevíčko w Czechach. W sumie powierzchnia powstałego budynku wynosi blisko 250 m kw.

Zadaniem architektów była rekonstrukcja starego, zniszczonego budynku, który w drugiej połowie II wieku pełnił funkcję spichlerza. Co znaczy, że był kilkukrotnie i dość chaotycznie przebudowywany. Mimo tych zmian projektanci dostrzegli potencjał tkwiący w ceglanej konstrukcji. Atutem było jej położenie, surowa i strzelista forma oraz wysokiej jakości cegła. Architekci pozostawili ceglany szkielet, a do wnętrza wprowadzili zupełnie nowe rozwiązania. Wcześniej wyburzono wewnętrzną część przywracając oryginalny układ z dwiema kondygnacjami zamiast trzech. Wrócili też do pierwotnego podziału elewacji.

Zbudowaliśmy nowy, ocieplony dom w istniejącej ruinie. Teraz budynek spełnia współczesne standardy energetyczne. Ponownie wykorzystaliśmy solidne konstrukcyjne drewniane belki jako elementy stropów i zamienników kratownic – opisują autorzy projektu przebudowy.

Architekci wykorzystali też sporo oryginalnych elementów. W efekcie powstał swego rodzaju dom w domu. Ceglana elewacja jest tutaj wizualną otuliną, która przypomina o historii miejsca, jednocześnie dostarczając domownikom wszystkiego, czego można oczekiwać od współczesnego budownictwa. W ten sposób stworzyli miejsce, w którym dwa światy zdają się przenikać. Doskonale widać to w układzie okien, które nie zawsze są idealnie dopasowane do otworów w starych ścianach.

Projektanci zwracają też uwagę na ekologiczny aspekt ponownego wykorzystania starej zabudowy. Nie trzeba tracić ich historycznej autentyczności, nie trzeba ich równać z ziemią, ale warto wykorzystywać współczesną wiedzę i techniki budowania, by dać im drugie życie.

wiejska chata

W projekcie ważne znaczenie ma ogród. Architekci celowo nie stosowali ogrodzeń, sprawiając, że ogród stał się naturalną częścią krajobrazu. Granicę wyznaczają jedynie fragmenty murów i brama.

Najważniejszym pomieszczeniem wnętrza jest przestronny salon o podwójnej wysokości połączony z kuchnią. Architekci pozostawili tam stary piec kaflowy. Schody znalazły się w holu i prowadzą do części prywatnej mieszkańców.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Renowacja | Cegła | Historia

fot. BoysPlayNice (www.boysplaynice.com)