Zespół architektów CAZA zaprojektował biurowiec w Manili dla firmy BCDA. Architekci postanowili w elewacji zamontować wystające ogrody.

Budynek ma odpowiadać na wyzwania zmieniającego się klimatu i być w maksymalnym stopniu ekologiczny. Swym wyglądem wieżowiec przypomina miejski park urządzony w sposób wertykalny. Najniższe kondygnacje mają najwięcej zieleni. Wraz z liczbą pięter w budynku wizualnie „przybywa” przestrzeni biurowej. Jednak najciekawiej zapowiadają się ostatnie kondygnacje.

Górną część wieżowca przeznaczono na budowę ogrodu, w którym zgromadzona ma być roślinność charakterystyczna dla krajobrazu Filipin. Rośliny nawadniane będą deszczówką, która spływając po elewacji gromadzona będzie w podziemnych zbiornikach. Wykorzystana zieleń ma pozytywnie wpływać na utrzymanie optymalnej temperatury i wilgotności wewnątrz, dzięki czemu będzie można ograniczyć wykorzystanie klimatyzatorów.

By lepiej zrozumieć ideę, którą kierowali się architekci najlepiej zobaczyć poniższe rysunki. Projektanci chcą, aby zebrana roślinność zmieniała się wraz z wysokością. Krzewy i drzewa mają być posadzone tak, aby symbolicznie oddawać wysokość, na której rosną w środowisku naturalnym.

Póki co nie jest znana data rozpoczęcia budowy wieżowca.

źródło: CAZA architects