Dom powstał dla rodziny mieszkającej w Beverly Hills. Jego mieszkańcy chcieli odpocząć od zgiełku dużego miasta, dlatego postanowili zamieszkać na przedmieściach.

Projekt budynku powstał w pracowni Atelier Walker. Sporej wielkości willa została mocno przeszklona. Właściciele zgodzili się na tak dużą liczbę okien ponieważ dom stanął daleko od innych zabudowań, gdzie łatwiej zapewnić prywatność mieszkańców.

Architekci doskonale zdawali sobie sprawę z tego, jakim atutem jest otoczenie budynku. Dlatego zaprojektowali budynek o płaskim dachu, na którym powstał przestronny taras. Dodatkowo mieszkańcy wypoczywać mogą w ogrodzie, w którym zbudowano również odkryty basen.

Warto tutaj zwrócić uwagę na szacunek architektów do przyrody. Willa zdaje się dopasowywać do zastanego otoczenia. Przykładem tego jest rosnący w ogrodzie majestatyczny dąb. Brawo!

Zdjęcia: Atelier Walker (atelierwalker.com)