Willa Bôrik. Tak modernistyczne domy budują nasi sąsiedzi

Willa Bôrik znajduje się w mieście Żylina w Słowacji. Jej projekt przygotował zespół architektów z pracowni MNOGI oraz LABAK. Biała bryła swoim kształtem nawiązuje do kultowych domów modernizmu. Taka też idea przyświecała architektom; chcieli stworzyć budynek – ikonę.

Willa ma dużą powierzchnię. Całkowita wynosi 818 m kw., a użytkowa – 315. Spora część znalazła się pod ziemią. Dom ma trzy poziomy, a każdy zyskał inny układ funkcjonalny. Sercem budynku jest spiralna klatka schodowa łącząca wszystkie kondygnacje. Architekci zaprojektowali ją nie w środku, ale z boku. To “wystająca” tuba, którą dobrze widać z zewnątrz.

Willa Bôrik jest okazała, jednak zbudowano ją na typowej ulicy domów jednorodzinnych. Każdy z domów w sąsiedztwie dysponuje ogrodem. Również mieszkańcy willi mogą cieszyć się podobną zielenią. Aby dom lepiej dopasować do dość chaotycznej zabudowy sąsiedztwa, architekci zdecydowali się na białą elewację.

Mimo prostej formy budynek z każdej strony wygląda inaczej. Zachodnia część jest bardziej użytkowa. Wyznacza ją siatka na elewacji, która oddziela budynek od ulicy. Taka ściana nieco tłumi hałas, daje poczucie prywatności i zapobiega nadmiernemu przegrzaniu wnętrza. W przeciwległej do “tuby” stronie, znalazło się wejście do domu. Zostało ono wyróżnione trójkątnym zadaszeniem. W ten sposób architekci wykorzystali w swoim projekcie wszystkie podstawowe kształty geometrii.

fot. Maxime Delvaux

Parter stanowi strefę dzienną. Architekci zaprojektowali tę część na otwartym planie. To jedno, duże pomieszczenie, gdzie meble zostały dość swobodnie rozmieszczone. Brak ścian działowych sprawia, że słoneczne światło wpada do środka o każdej porze dnia. Wnętrze jest surowe, podłoga i ściany mają szary kolor, przez co stały się doskonałym tłem dla kolorowych mebli i dodatków.

Na piętrze powstały sypialnie. Umieszczone zostały w narożnikach, a pomiędzy nimi zaprojektowano łazienki. Ostatnim poziomem użytkowym jest piwnica. Architekci zaprojektowali w niej saunę i pomieszczenia techniczne. Do tej części domu można dostać się też prosto z ogródka.

W 2024 r. dom był nominowany w konkursie Nagroda UE w dziedzinie architektury współczesnej im. Miesa van der Rohego na najładniejszą nową architektoniczną realizację w Europie.

zdjęcia: Maxime Delvaux

projekt: Martin Jančok, Michal Janák, Zuzana Kovaľová, Ruslan Dimov

Czytaj też: Wille i rezydencje  | Dom jednorodzinny | Modernizm | Minimalizm | Słowacja | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły