Winiarnia z niesamowitym widokiem na czeskie góry mieści się w pomieszczeniach dawnej winiarni. Architekci zaproponowali nieregularną bryłę, której duże otwory położone na przeciwko siebie otwierają widok na krajobraz winnic i pagórkowatych polan. 

Budynek winiarni został zaprojektowany w 2010 roku przez pracownię architektoniczną Burian-Křivinka.  Rezultat, niestety, znacznie odbiega od projektu, a nowy właściciel obiektu nie był z niego zadowolony. Nowy właściciel chciał odzyskać budynek winiarni i otworzyć go dla zwiedzających. Pierwszym krokiem w kierunku rewitalizacji jest nowa winiarnia, która powstała w przestrzeni dawnego magazynu.

Przestrzeń
wymagała rozjaśnienia i połączenia zewnętrzem. „Wycinamy obszerne otwory znajdujące się naprzeciwko siebie. W ten sposób widz może zobaczyć całe wnętrze już od wejścia. Z terenu winiarni można podziwiać dwa rodzaje widoków z bliska winnicę i z daleka zbiornik wodny Nové Mlýny, a także polany pokrywające pobliskie wzgórza. Na taras otwierają się wahadłowe drzwi, a na drugą stronę wychodzi duży, przeszklony wykusz, gdzie można usiąść z kieliszkiem miejscowego wina ręku.

Wszystkie powierzchnie wewnętrzne zostały pozbawione farby i wyczyszczone do gołego betonu. Miejsca bardzo zniszczone uzupełnia się jastrychem cementowym. Podłoga ma poliuretanowe wykończenie w odcieniu czerwonego wina. „Goście mogą skupić się na degustacji bez obawy, że coś rozleją.” – żartują właściciele

Wszystkie meble wykonane na wymiar ze stali i drewna dębowego o różnych wybarwieniach. Nad barem wisi gigantyczny żyrandol w kształcie elipsy, stanowiący część identyfikacji wizualnej winiarni. Goście mogą usiąść na dużej ławie, w którą w komponowane wykonane na zamówienie lampy. Ich klosze nawiązują do tzw. gąsiora, czyli naczynia z grubego szkła przeznaczone do przechowywania i fermentowania płynów.

Ławka posiada za oparciem panel, który poprawia komfort akustyczny wnętrza. Na przeciwległej ścianie znajduje się stojak na wino. Subtelna konstrukcja składa się ze stalowych prętów owiniętych skórzanymi paskami. Oddzielny salon jest zdominowany przez duży stół i okrągły drewniany sufit, który kryje panele akustyczne i integruje oświetlenie. Więcej informacji na temat winiarni znajdziecie na stronie internetowej: www.reisten.cz

Pracownia: ORA (original regional architecture) / www.o-r-a.cz
Architekci:  Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora
Instagram:  www.instagram.com/originalregionalarchitecture
Facebook: www.facebook.com/originalniregionalniarchitektura
Lokalizacja: Zahradní 288, 692 01 Pavlov / Czech Republic
ZdjęciaBoysPlayNice / www.boysplaynice.com 

Czytaj też: Czechy | Architektura | Bar  | Zabytek | Wnętrza | whiteMAD na Instagramie

ZdjęciaBoysPlayNice / www.boysplaynice.com