Właśnie został otwarty. Sakebar w hotelu NOBU w Warszawie

To autorski koncept. Sakebar by Nobu został otwarty w Nobu Hotel w Warszawie. Intrygującą przestrzeń zaprojektował duet architektów z pracowni Jeske & Adamchyk.

Goście mogą tu doświadczyć sake przygotowanej i podanej na różne sposoby, od drewnianych masus, chiroris – srebrnych dzbanków z przegródkami na lód, wykonanych ręcznie wyłącznie dla Nobu – po nowoczesne karafki. Oprócz tradycyjnego japońskiego trunku, Sakebar oferuje również nową kartę koktajli, w której znaleźć można Hajikami Martini z marynaty z japońskiego imbiru, a także Yamato Champagne z aromatem cytrynowego tymianku, a także wariacje nietypowych i zaskakujących składników. Sakebar oferuje również inspirowane Nobu tapas nowe menu – to między innymi krokiety z czarnego dorsza i wasabi z kremowym sosem Aji Amarillo, ogon homara z dressingiem z czerwonej papryki oraz Okonomiyaki z płatkami Bonito, które wkrótce staną się ulubionymi potrawami gości.

Tego wszystkiego można spróbować w otoczeniu świetnego designu. Pierwszy w historii Sakebar by Nobu zaprasza do skosztowania japońskiego trunku zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym wydaniu – mówi Stefan Bauer, General Manager Nobu Hotel Warsaw.

Historia sake ma już ponad dwa tysiące lat. Charakterystyczny japoński trunek jest głęboko osadzony w fundamentach dziedzictwa tego kraju. Jest to sztuka, która łączy w sobie precyzję, bystre oko, zwinne ręce i w 100 procentach naturalny proces. Jest znacznie bardziej skomplikowany niż produkcja wina czy piwa. To, co decyduje o jego ostatecznym smaku, to precyzyjna procedura składająca się na polerowaniae ryżu, płukanie i parzenie, chłodzenie, fermentację, prasowanie, filtrowanie i wreszcie dojrzewanie alkoholu. Cały proces produkcji trwa ok. 20 dni, a najlepsze sake wciąż produkowane są przy użyciu tradycyjnych narzędzi.

Za eteryczny projekt Sakebaru odpowiada warszawski duet architektek Jeske & Adamchyk. W przestrzeni przeznaczonej dla 55 gości, o zmysłowej i efemerycznej atmosferze unoszą się jakby japońskie mgły, a wodne refleksy podkreślone są migającym światłem. W kontraście do wietrznej aury, nad barem unoszą się szklane półki o surowej konstrukcji, które powstały dzięki fizycznym właściwościom
materiałów.


Centralnym punktem tej wyjątkowej przestrzeni jest majestatyczna lada, która mieści do sześciu gości. Sakebar w harmonijny sposób łączy japońską tradycję z dynamicznym warszawskim życiem towarzyskim, zapewniając prawdziwie unikalne doświadczenie, jakiego w mieście jeszcze nie było.

Aby odwiedzić Sakebar by Nobu nie trzeba wcześniej rezerwować miejsca. Bar znajduje się na parterze Nobu Hotel Warsaw. W menu Sakebaru można znaleźć nowe dania oraz ulubione potrawy inspirowane Nobu Hotels. Goście baru mogą również liczyć na ofertę wysokiej jakośći koktajli i mocktaili. Godziny otwarcia: Wtorek-Czwartek od 18:00 do 12:00, Piątek-Sobota od 18:00 do 2:00. Lokal jest również dostępny do wynajęcia dla osób prywatnych. O samym hotelu Nobu pisaliśmy wcześniej TUTAJ.

Projekt: Jeske & Adamchyk, fot. PION Studio, źródło: materiały prasowe

Czytaj też: Bar | Kawiarnia | Wnętrza | Hotel | whiteMAD na Instagramie