Włoskie smaki i polski design. Restauracja Semolino w Warszawie

Restauracja Semolino znajduje się naprzeciwko najstarszej z warszawskich hal targowych – Mirowskiej, przy ulicy Jana Pawła II w Warszawie. Jej wnętrze zaprojektował zespół Kdesign Architekci.

Nowy lokal zajmuje dużą, przeszkloną i łatwo dostępną przestrzeń na poziomie ulicy w Atrium Tower. Wysokie wnętrze pełne jest bieli, roślin oraz dodatków i mebli od polskich projektantów. Wnętrze to minimalizm w eleganckim wydaniu, architektom udało się tu stworzyć spokojną i uporządkowaną przestrzeń.

Obok doskonałego jedzenia, sukcesem Semolino jest projekt wnętrza spójnie i konsekwentnie tworzący identyfikację miejsca w kolejnych lokalach. Właściciel od początku współpracuje z architektami z KDesign.

Tu nie chodziło o nawiązanie do tradycji, do kuchni włoskiej. Szukaliśmy materiału, który ociepliłby sterylną biel. Miedź to wielość kolorów: od jasnej, złotoróżowej poprzez ciemną, aż po zieloną patynę. Patyna jest czymś, co nie szkodzi produktowi, ten proces jest bardzo powierzchowny. Natomiast daje głębię, zmienia się wraz z czasem; nawet odciski palców mogą być ciekawym i atrakcyjnym elementem – mówi Przemek Maziarz, KDesign Architekci.

W restauracji na JPII obok innych miedzianych elementów wystroju wnętrza takich jak rurki czy fragment ściany wyłożony miedzią, wybrane zostały lampy Reflex, oryginalnie zaprojektowane przez Tomasza A. Rudkiewicza w 1981 roku. Klosze lamp Reflex Copper wykonane są z najwyższej jakości solidnej blachy miedzianej. Wykończenie polega na ręczno-maszynowym szlifowaniu i polerowaniu. Na koniec klosz jest zabezpieczony naturalnym woskiem, który chroni powierzchnie przed zbyt szybkim patynowaniem i przebarwieniami. Tak wykończona miedź jest zdrowa i ekologiczna.


Elementy z patynującej miedzi, czy piękne żywe drzewka oliwne to coś więcej niż dekoracja. Naturalność i autentyczność są motywem przewodnim Semolino. Właściciel, rodowity Włoch, osobiście dba o świeże i oryginalne składniki włoskiej kuchni. Dlatego też kluczowa dla restauracji jest otwarta kuchnia. Było to podstawowe założenie wpisane od początku w identyfikację tego miejsca. Kucharze gotują na widoku, goście mogą zobaczyć, że używane są autentyczne składniki – prawdziwa włoska szynka, czy włoska mąka. Kucharze chodzą swobodnie po sali, przynosząc składniki z półek ulokowanych pomiędzy stolikami. Sam właściciel, szczególnie w pierwszym okresie po otwarciu nowej restauracji osobiście gotuje i jest obecny pośród gości dbając o dobrą atmosferę wspólnego jedzenia

Czytaj też: Restauracja | Wnętrza | Kawiarnia | Meble | Lampy | whiteMAD na Instagramie

Projekt – Restauracja Semolino, Jana Pawła II 27, Warszawa

Design – Kdesign Architekci

Foto: Katarzyna Kural-Sadowska, Atelier Kural