Wnętrze atelier urbanistycznego zlokalizowanego w lokalu w kamienicy w centrum Poznania to projekt autorstwa architektów z pracowni Atelier Starzak Strebicki. Elementem charakterystycznym dla tego projektu jest układ amfilady – użytkownik prowadzony jest przez poszczególne pomieszczenia stopniowo od sfery najbardziej publicznej w głąb aż do najmniej dostępnych, prywatnych przestrzeni biura.

Od strony ulicy zaprojektowano przestrzeń otwartą, dostępną dla gości, przeznaczoną na spotkania i dyskusje. Regał na książki ze zintegrowanymi drzwiami przesuwnymi w żywym kolorze żółtym oddziela ją od zasadniczej przestrzeni biura, gwarantując dodatkowy komfort akustyczny. Ostatnia z sekcji wyposażona jest w aneks kuchenny i toaletę w stałej zabudowie, która płynnie przechodzi aż w głąb lokalu. Tam, na platformie znajduje się część przeznaczona na administrację i przechowywanie dokumentacji, do której prowadzą dwa stopnie wykończone drewnem.

Meble zaprojektowane w kompaktowej zabudowie gwarantują swobodę i dowolność w użytkowaniu przestrzeni. Zarówno zabudowa stała, jak i elementy stolarki wykonane zostały ze sklejki bejcowanej lub melaminowanej w intensywnych kolorach i stanowią główny element definiujący przestrzeń. Projekt wykonany był w ramach ograniczonego budżetu i zakładał wykorzystanie istniejących w lokalu elementów takich jak posadzka czy oryginalny sufit wykończony drewnem. Na nim zainstalowano lampy LED równomiernie oświetlające przestrzeń, zapewniając tym samym komfort użytkowania.

Projekt: Wnętrze atelier urbanistycznego w Poznaniu 
Biuro projektowe: Atelier Starzak Strebicki
Tekst: Barbara Tamborska
Lokalizacja: Poznań, Polska
Rok: 2019-2020
Program: Wnętrze biura wraz z salą konferencyjną, zapleczem socjalnym i toaletą
Powierzchnia: 60 m2
Zdjęcia: Jakub Wittchen

Czytaj też:Mieszkanie | Poznań | Minimalizm | Wnętrza

źródło: Atelier Starzak Strebicki