Jest bardzo nietypowe. We Wrocławiu powstało mieszkanie urządzone w dawnym warsztacie. Architekci przeprowadzili totalną metamorfozę.

Lokal, który stał się mieszkaniem, położony jest przy ulicy Niemcewicza we Wrocławiu, na Nadodrzu, czyli części miasta znanej z radykalnej zmiany swojego wizerunku. Dzięki licznym inwestycjom miejskim i działaniom artystycznym dzielnica przekształciła się z uważanej za groźną i zaniedbaną w kulturowe centrum Wrocławia. Trudnego zadania aranżacji mieszkania w dawnym zakładzie introligatorskim podjęli się architekci z pracowni Rewizja Grupa Projektowa (Krzysztof Grześków, Maciej Osiński, Marta Szelągowska i Bartosz Bubniewicz).

Dawny warsztat introligatorski znajduje się na parterze kamienicy zbudowanej na początku XX wieku. Niedawno przearanżowano go na lokal mieszkalny. Wejście do powstałego mieszkania umieszczone jest w nietypowym, bocznym miejscu i od strony wejściowej ściana pozbawiona jest okien. Aby doświetlić część wnętrza architekci zaproponowali zamontowanie wokół drzwi luksferów. Wcześniej w tym miejscu znajdowała się brama garażowa.

Rewolucja nastąpiła w środku. Zaniedbane ściany wewnątrz oczyszczono. Projektanci usunęli warstwy starej farby i tynku, odsłaniając ceglane elementy. Odrestaurowano drewnianą stolarkę, a detale takie jak hak holowniczy wmurowany w ścianę pozostawiono jako relikt przeszłości. Powstało ceglane wnętrze, które ozdobiono białymi elementami i drewnianą podłogą.

mieszkanie w warsztacie

W sumie powierzchnia mieszkania wynosi teraz nieco ponad 54 m kw. powierzchni. To nie jest jedyna udana realizacja pracowni Rewizja Grupa Projektowa. Niedawno pisaliśmy o innym wrocławskim mieszkaniu w kamienicy, przebudowanym według projektu Rewizja Grupa Projektowa – lokal ten urządzony w dawnym zakładzie przemysłowym powiększono doklejając na tarasie szklaną kostkę. Nasz artykuł na ten temat przeczytacie klikając TUTAJ.

Czytaj też: Mieszkanie | Renowacja | Ciekawostki | Cegła

źródło: Rewizja Grupa Projektowa