Odpady powstające w wyniku wyciskania stanowią nawet 80% wagi całego owocu, który jest wyciskany. Domowe, jak i przemysłowe wyciskarki zazwyczaj traktują skórki i miąższ jako odpad, który w najlepszym wypadku trafia na kompost. Feel the Peel wykorzystuje je w znacznie lepszy sposób! 

Feel the Peel to w pełni działający prototyp wyciskarki do owoców, która może być wykorzystana do użytku komercyjnego w restauracjach, czy barach ze zdrową żywnością. Dzieło pracowni CRA- Carlo Ratti Associati wyciska sok z owoców, który za pomocą specjalnych kanałów spływa do kubków użytkownika, natomiast skórki i miąższ spadają do wyznaczonego pojemnika, w którym zaczyna się magia.

Maszyna w pierwszej kolejności przecina owoce na pół, separuje od nich sok, a następnie gromadzi skórki i miąższ w podzielonym na kilka sekcji pojemniku. W dalszej kolejności odpady są suszone, mielone oraz mieszane z biodegradowalnym poliaktydem znanym jako PLA.

Powstały w ten sposób bioplastik jest podgrzewany tak długo aż nabierze plastycznej formy, która następnie jest przekształcana w filament, czyli materiał, który wykorzystuje większość drukarek 3D. Filament jest transportowany do specjalnych cewek, które nakładają kolejne warstwy bioplastiku tworząc biodegradowalny kubek.

Co ważne wszystkie te akcje dzieją się automatycznie wewnątrz maszyny, bez udziału człowieka. Sama wyciskarka ma ponad 3,1 metra w najszerszym miejscu. Na szczycie kopuły zmieści się ponad 1500 pomarańczy. Pierwsze urządzenia tego typu staną we Włoszech jeszcze w tym roku. 

źródło: designboom.com