Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej już niedługo będzie miał nową siedzibę. Dawny szpital przy ul. Hoene-Wrońskiego 13c we Wrocławiu przechodzi gruntowny remont, który przywróci budynkowi dawny blask oraz dostosuje przestrzeń do nowej funkcji.  Za projekt odpowiada poznańskie biuro DEMIURG Project S.A.  Zachęcam do zapoznania się z załączoną informacją oraz wizualizacjami. 

Na terenie dawnego szpitala przy ul. Hoene -Wrońskiego 13c we Wrocławiu trwają prace remontowe, których celem jest przystosowanie zabytkowego obiektu do nowej funkcji. Już niedługo do użytku studentów oraz pracowników naukowych Politechniki Wrocławskiej zostaną oddane nowoczesne sale edukacyjne, pomieszczenia dla organizacji studenckich z przestrzenią wystawienniczą, a także strefa gastronomiczna i miejsca do odpoczynku.

Dokumentację projektową przygotowało poznańskie biuro DEMIURG Project S.A.  Po zakończeniu remontu do zabytkowego gmachu dawnego szpitala przy ul. Hoene-Wrońskiego przeniesie się Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej. Miejsce na rozwijanie swoich pasji i zainteresowań  znajdą tutaj także koła naukowe i organizacje studenckie Politechniki Wrocławskiej. Obiekt został wybudowany w pierwszej połowie XX w., według projektu Maxa Berga. Składa się z trzech części: budynku głównego (część A), mniejszego budynku B oraz łącznika (część C). Łączna powierzchnia użytkowa wynosi blisko 4500 m2.

“Całe założenie znajduje się na obszarze historycznego układu urbanistycznego Placu Grunwaldzkiego, stanowiącego część Śródmieścia we Wrocławiu, dlatego prace wykonywane są pod nadzorem Konserwatora Zabytków. Pomimo tych ograniczeń zależało nam, aby zaprojektować nowoczesne i funkcjonalną przestrzeń, z poszanowaniem jej historycznej wartości” – mówi Łukasz Klekotko, Prezes DEMIURG Project S.A.

Prace remontowe obejmują całkowitą wymianę instalacji wewnętrznej i zewnętrznej oraz dostosowanie jej do aktualnych przepisów. W budynku A zostanie przywrócony oryginalny układ komunikacji poziomej, poprzez usunięcie wtórnej zabudowy. Na pierwszym piętrze powstaną sale edukacyjne, a wyższe kondygnacje będą przeznaczone na część administracyjną i pomieszczania pracowników dydaktycznych. Budynek B zostanie przeznaczony w całości na działalność organizacji studenckich. Na najniższym poziomie zaplanowano część gastronomiczną z zapleczem i salą wielofunkcyjną. Wyższe kondygnacje obejmują pomieszczenia administracyjne i sale spotkań kół studenckich. Z kolei w budynku łącznika, w przyziemiu, znajdą się pomieszczania techniczne, a na pierwszym piętrze pokoje dla pracowników Wydziału Matematyki. Budynek ma zostać oddany do użytku w pierwszym kwartale 2021 r.

Czytaj też: Architektura | Wrocław | Renowacja | Ciekawostki

źródło: materiały prasowe / Demiurg S.A.